2665 Maikel

Joined: Fri, May 20th 2011, 10:08 Total Topics: 0 Roles: Lid Vzr
Last Login: Fri, Jun 3rd 2011, 09:08 Total Posts: 3 Moderates: N/A

Latest Posts

Topic Author Posted On
Wijziging regeling niet privé rijders 4274 Joost on 21/5/11
Dag Joost,

De vraag is dan in hoeverre deze wijziging redelijk is. Ik denk dat de aanpassing naar een 14% auto bij 100% zakelijk gebruik redelijk gevonden kan worden, maar ben benieuwd hoe dat artikel er precies uit gaat zien en welke regeling getroffen wordt als je besluit om wel weer privé te gaan rijden. Ben benieuwd naar de info die je t.z.t. hebt.

Groet, Maikel.
Wijziging regeling niet privé rijders 4274 Joost on 20/5/11
Hoi Joost,

De redenering van je werkgever zal zijn dat, als jij de auto niet privé gebruik maar puur zakelijk, jij 99% van de tijd alleen in de auto zit en deze alleen gebruikt om 1 persoon te verplaatsen. In dat geval zal je werkgever van mening zijn dat dit prima met een 14% auto kan en er geen privé redenen zijn om van dit type auto af te wijken. Punt is natuurlijk wel dat jij ook zou kunnen besluiten om in jaar 2 wel privé te gaan rijden en dan zit je mogelijk met een auto die daar niet voor geschikt is. Wordt daar een regeling voor getroffen?

Aanvechten lijkt mij, afhankelijk van de regeling, vrij lastig. Je moet even kijken wat er in de regeling staat over een zijdig aanpassen en toepasselijkhied van welke regeling op welk moment.

Succes!
Leaseprijs voor berijder anders dan voor bedrijf 3873 R on 20/5/11
Dag Rob,

Dit komt vaker voor. Het leasebudget is waarschijnlijk ooit zo vastgesteld dat een medewerker in een bepaalde functie een bepaalde auto kan rijden. Als voorbeeld kan je werkgever ooit bedacht hebben dat de buitendienst in een VW Golf diesel 5 deurs comfortline moet kunnen rijden zonder eigen bijdrage. Laten we zeggen dat die auto 750,- per maand kost, dan is dat ook het normbudget. Nu zou het zo kunnen zijn dat je werkgever aanpassingen heeft gedaan in beleid of strategie die leiden tot een lagere leaseprijs. Bijvoorbeeld het verlengen van de looptijd, het selecteren van een nieuwe (goedkopere) leasemaatschappij of het extern onderbrengen van verzekering. Dit leid allemaal tot een verlaging van de leaseprijs van laten we zeggen in dit voorbeeld 10%. Een werkgever heeft natuurlijk niet zitten onderhandelen om haar medewerkers een extra bestedingsruimte te geven van 10%, maar heeft dit gedaan om te besparen op de leasekosten. Eigenlijk zou de werkgever nu dus de budgetten met 10% naar beneden aan moeten passen om de doelstelling (geen eigen bijdrage bij de genoemde golf) te handhaven. Maar omdat een budgetaanpassing naar beneden meestal door een OR goedgekeurd moet worden en dit een heel lang en lastig verhaal kan worden kiest men voor de makkelijke weg door de gerealiseerde besparing als opslag op het leasetarief te zetten. Ik denk dat dit precies de verklaring is die bij jouw werkgever van toepassing is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw werkgever gewoon wil besparen op de leasekosten door simpelweg een opslag op de tarieven te zetten. Dat klinkt niet heel fair richting de berijder, maar de werkgever kan dat wel doen als hij vind dat daar een aanleiding voor is, bijvoorbeeld slechte bedrijfsresultaten. Tot slot kan een reden zijn "downgrading" van voertuigen. Een nieuwe VW Polo is net zo groot als een 10 jaar oude Golf, dus zie je bij sommige bedrijven dat dit middel wordt toegepast om mensen in een kleinere auto te krijgen, die wel net zo groot is als de auto die ze 10 jaar geleden reden.

Groet, Maikel.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen