Verlicht controleregime ritregistratie

Door een geaccepteerd ritregistratiesysteem te gebruiken, valt u onder het verlichte controleregime van de Belastingdienst. Wilt u weten wat het verlichte regime in de praktijk voor u betekent? Lees dan hier verder.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Blue lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.

Als u een ritregistratiesysteem gebruikt, dat voldoet aan het normenkader van de Belastingdienst, komt u in aanmerking voor een verlicht controleregime met betrekking tot uw rittenregistratie/kilometeradministratie. In de praktijk heeft dit de twee volgende voordelen:

  1. De Belastingdienst controleert een rittenregistratie op twee manieren. Allereerst wordt gecontroleerd of de rittenregistratie wel logisch is. Zijn de ritten wel gereden? Klopt de registratie met tankbeurten en boetes? Zijn er geen aannames gedaan? Is de rittenregistratie niet achteraf ingevuld waarbij er standen en ritten gegokt of doorberekend zijn? Bent u wel echt op de plaats geweest die u heeft aangegeven in de administratie? Vervolgens wordt de rittenregistratie gecontroleerd op het al dan niet zakelijk zijn van de ritten. Hier kunnen vragen gesteld worden als: Waarom is deze rit op zondag als zakelijk bestempeld? Dit moet bewezen kunnen worden met onderliggend bewijs als agenda's of verklaringen. Als u onder het verlichte regime valt, dan vervalt de eerste controle. U hoeft dan alleen nog aan te tonen dat een betreffende rit echt zakelijk was.
  2. De Belastingdienst richt haar controles minder op gebruikers van een ritregistratiesysteem met een keurmerk en haar steekproeven meer uitvoeren op ingeleverde rittenregistraties die handmatig of met een systeem zonder keurmerk gemaakt zijn.


BelastingdienstkeurmerkritregistratieritregistratiesysteemRRS

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen