Lobby: proces Autobrief 2

Staatssecretaris Wiebes zou in 2014 zijn Autobrief 2 presenteren. De werking van Autobrief 1 was tot en met 2015. Nadat Wiebes Autobrief 2 meermalen had uitgesteld, informeerde Wiebes de Kamer dat autobelastingen een integraal onderdeel zouden gaan uitmaken van de totale belastingherziening en dat Autobrief 2 niet eerder dan halverwege 2015 het daglicht zou zien. In 2016 zou dan een tussenjaar ontstaan, waarvoor Wiebes een Nota van Wijziging op Autobrief 1 zou indienen. De eerste Nota van Wijziging riep een golf van protest op, zowel van PvdA-leden en partijgenoten van  Wiebes zelf als van branche- en milieu-organisaties, waarbij een drie pagina's lang artikel (inclusief de voorpagina) met de mening van VAvdZ in De Telegraaf van 25 oktober jl. het startschot vormde. Het uiteindelijke resultaat is een derde Nota van Wijziging, dat een patchworkje is aan lapmiddelen op de eerste Nota van Wijziging.

In het lobbytraject loopt de vereniging een geheel eigen koers. Wij zijn dan ook niet blij met het resultaat dat er ligt. Het is ondoordacht, er zijn weer nieuwe categorieën toegevoegd, het is door de bank genomen voor zakelijke rijders onaantrekkelijker geworden en de bijtelling heeft geen enkele relatie met het daadwerkelijk genoten privégebruik. Middels open brieven aan de Tweede Kamer heeft VZR haar standpunten duidelijk gemaakt. Veel van de argumenten en vragen van VZR zijn door de Kamerleden overgenomen en bij Wiebes ingediend. Hij heeft zich er helaas met een Jantje van Leiden mogen afmaken, waarschijnlijk daarin geholpen door de tijdsdruk op het dossier. Het doet ons deugd dat we bij de Kamer gehoor vinden voor onze argumenten. Wij blijven ons daarom op deze koers voortzetten en zullen de Kamerleden blijven voorzien van de juiste informatie om hun beslissingen te kunnen nemen.

De bijtelling voor 2016 treft u hier.  Lees hier de brief aan de Kamerleden waarin wij vragen hebben aangeboden die zij aan Wiebes zouden kunnen stellen. Onze reactie op de weinig concrete en vaak feitelijk onjuiste antwoorden van Wiebes, kunt u hier lezen.


lobby

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen