Bijtelling 2017

Vanaf dit jaar gelden nieuwe bijtellingsregels. Voor auto’s met een tenaamgesteld kenteken na 01-01-2017 zijn er nog maar 2 bijtellingscategorieën, namelijk 4% en 22%.

Auto’s die 0 gram CO2 uitstoten, zoals elektrische- of waterstofauto’s, hebben 4% bijtelling. Alle overige auto’s met minimaal 1 gr CO2 uitstoot hebben 22% bijtelling. Ongeacht of de auto op benzine of diesel rijdt of een zuinigere Plug-In hybride auto is.

De bijtelling geldt voor de periode van maximaal 60 maanden vanaf de tenaamstellingsdatum. 

Is uw auto ouder dan 60 maanden (5 jaar)? Dan wordt na 5 jaar opnieuw bekeken aan de hand van de dan geldende regels in welke bijtellingscategorie hij dan valt. Let op: Dan geldt het algemene bijtellingspercentage van 25%. Alleen voor auto's met een tenaamstelling vanaf 1-1-2017 geldt 22% bijtelling.

Auto’s tenaamgesteld na 01-01-2017
Auto’s met 0 gram CO2 uitstoot hebben 4% bijtelling.
Auto’s met minimaal 1 gr CO2 uitstoot hebben 22 % bijtelling.
​Dit bijtellingspercentage behoudt men voor de periode van 60 maanden. Ongeacht eigenaars- of berijderswissel. De ingangsdatum is de datum van eerste toelating. Dat is de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen. Dit kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. 

Auto’s tenaamgesteld voor 01-01-2017
Deze auto's behouden 60 maanden lang het bijtellingspercentage ten tijde van de tenaamstellingsdatum van het kenteken. Ongeacht eigenaars- of berijderswissel.

Voorbeeld december - januari
Een auto die in december 2016 tenaamgesteld is heeft bijvoorbeeld 25% bijtelling. Dezelfde auto wordt in januari 2017 tenaamgesteld met 22% bijtelling.

Na 60 maanden op kenteken te hebben gestaan verandert het bijtellingspercentage. Dan wordt de bijtelling bepaalt op basis van de regels die dan gelden.

Voorbeeld 14%

U betaalde 14% bijtelling voor een auto die in juli 2012 tenaamgesteld was. Uw bijtelling wordt dus in de tweede helft van 2017 opnieuw beoordeeld (60 maanden later). De dan geldende regels zijn van toepassing. Dat betekent 25% voor een auto met een tenaamstellingsdatum van voor 2017. Vanaf 2017 geldt 22% bijtelling.

Voor auto's met een tenaamstellingsdatum van vóór 1 juli 2012 die nog steeds dezelfde berijder of eigenaar hebben, geldt een bijzondere regeling. Omdat voor 1 juli 2012 nog geen sprake was van de 60-maandenregeling, geldt deze bijtelling langer. Namelijk zolang de auto dezelfde eigenaar of berijder heeft, maar uiterlijk tot 31 december 2018.

Wisselt een auto met een tenaamstellingsdatum die dateert van vóór 1 juli 2012 van eigenaar of berijder, dan geldt het bijtellingspercentage voor de periode van maxiaal 60 maanden ingaand op 1 juli 2012. Dus uiterlijk tot 1 juli 2017. Daarna wordt de bijtelling herzien.

Youngtimers
Ondanks verschillende berichtgevingen blijft de bijtelling voor youngtimers ook in 2017 35% van de economische waarde. Klik hier voor meer informatie over bijtelling youngtimers.

Proefprocedure
Wij, Vereniging Zakelijke Rijders, zijn van mening dat de berijder fiscaal gediscrimineerd wordt met het verschil in algemene bijtellingspercentage van 22% en 25. Samen met het fiscaal adviesbureau AMD is VZR een proefprocedure gestart vanwege deze Fiscale Discriminatie. Lees hier meer over deze proefprocedure.

* De tenaamstellingsdatum is de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken geregistreerd is. 

Bijtelling berekenen

Klik hier om direct uw bijtelling te berekenen.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen