Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Klik hier om aan te melden!
Als je je gaat oriënteren op een nieuwe elektrische auto zijn er andere zaken waar je op moet letten, dan bij de keuze voor een benzine- of dieselauto. Niet alleen de aandrijving van een elektrische auto is anders, maar ook de verschillende eigenschappen die een elektrische auto heeft ten opzichte van een vergelijkbare benzine- of dieselvariant.
Op basis van de factoren die we gebruiken voor de
EV van het Jaar verkiezing helpen we je bij de keuze voor een nieuwe elektrische auto. Laat je door ons informeren!
Prijs elektrische auto
De prijs, daar begint het meestal mee. Een volledig elektrische auto is voorzien van nieuwe geavanceerde (elektro)techniek en accu’s. Deze zorgen ervoor dat een elektrische auto wel iets duurder is, dan een vergelijkbare ‘brandstofauto’.
Zakelijke rijders kijken vooral naar de bijtelling van een auto. De bijtelling is gebaseerd op de nieuwe autoprijs. De bijtelling voor een elektrische auto is 16% tot € 35.000,-. Voor elke euro boven de € 35.000,- is het 22%. Deze ‘bijtellingskorting’ maakt een elektrische auto aantrekkelijk.
Bereken
hier je bijtelling.
Range (actieradius) elektrische auto
De actieradius van een elektrische auto was vooral een aantal jaar geleden een belangrijk argument om wel of niet voor een elektrische auto te kiezen. De “eerste generatie” elektrische auto’s hadden nog een beperkte actieradius van een paar honderd kilometer, bij het meest positieve scenario. In de wintermaanden nam de actieradius sterk af vanwege het gebruik van de kachel. Bij de huidige generatie elektrische auto’s is de actieradius vaak 350 km of meer. Voor zeer veel berijders is een actieradius van 350 kilometer ruim voldoende. Je kunt een elektrische auto vaak thuis én op het werk laden, waardoor je elke dag met een volle accu (c.q. actieradius) vertrekt.
Laadsnelheid elektrische auto
Bij benzine-/dieselauto’s is je auto binnen een paar minuten volgetankt. Bij een elektrische auto gaat het niet zo snel. De snelheid waarmee je een elektrische auto kunt opladen hangt af van het oplaadpunt bijv. thuis, op het werk of onderweg bij een openbaar laadpunt. Elk oplaadpunt heeft een andere laadsnelheid. Variërend van 16 tot 35 ampère, eenfase of driefasen thuis of onderweg met snelladers tot 300 kW. De andere kant van het oplaadsnoer (de autokant) is net zo belangrijk, namelijk: hoe snel kan je elektrische auto opgeladen worden? Sommige elektrische auto’s kunnen niet opgeladen worden via een driefasen-aansluiting (krachtstroom), waardoor je elektrische auto misschien niet elke ochtend volledig opgeladen is. Bekijk van te voren of de laadsnelheden van je elektrische auto passen bij jouw gebruik van je elektrische auto.
Caravan-capaciteiten?
Steeds meer elektrische auto's krijgen trekgewicht mee, al varieert het aantal kilo's om te trekken wel enorm. Het gewicht varieert van 300 kg tot 2500 kg. De Hyundai Kon Electric mag vanaf 300 kg trekken en dus alleen geschikt voor een kleine aanhanger. De Audi Q8 e-tron heeft een trekgewicht van 1.800 kg. Dat is ruim voldoende voor veel caravans, maar ook voor bijvoorbeeld een paardentrailer. De BMW iX mag met 2.500 kg het meeste gewicht mee trekken. Voor elke EV geldt wel dat je actieradius sneller daalt als je het trekgewicht gaat benutten. Daardoor is niet elke EV een geschikte caravan-trekker voor vakantie naar de Middellandse Zee.
Comfortabel autorijden
In basis rijdt een elektrische auto hetzelfde als een ‘normale’ brandstofauto. Met het verschil dat de aandrijving stil is én dat er vanuit stilstand al veel trekkracht beschikbaar is. Daardoor is elektrisch rijden heel comfortabel. Je hoeft bijvoorbeeld geen extra toeren te maken om te accelereren. En je hebt geen ‘last’ van luider wordend motorgeluid bij gas (pardon: stroom) geven. Het prettige rijgedrag van een elektrische auto zorgt ervoor dat veel EV-rijders wéér voor een elektrische auto kiezen als volgende auto.
Welk model?
Omdat er nog niet in elk segment voldoende elektrische auto’s beschikbaar zijn, moet je je goed verdiepen in de beschikbare modellen. Niet elke
elektrische auto past bij jouw/jullie gezinssituatie. Bekijk voor inspiratie bijvoorbeeld de
EV-database.
Levertijd elektrische auto
Als je je ideale elektrische auto gevonden hebt, dan moet je ook nog het geluk hebben dat de levertijd te overzien is. We merken dat de levertijd van elektrische auto’s oploopt. Dit heeft te maken met de vraag naar bepaalde type elektrische auto’s, maar ook doordat de beschikbaarheid van accu’s ebn chips voor elektrische auto’s afneemt. Voor sommige elektrische auto’s moet je zomaar een jaar wachten.