Poppenkast om 0% bijtelling


Datum: 12-11-2011

De voorwaarden voor de 0% bijtellingscategorie zijn deze week wel drie keer veranderd. VAVDZ stoort zich aan de mate van aandacht voor deze categorie en roept op om te praten over het echte probleem. Met de nieuwe bijtellingsplannen worden de andere lage bijtellingscategorieen jaarlijks ingeperkt. De meerderheid van de berijders was van plan om in een 20% of 14% auto te gaan rijden. Dit gaat echter niet door.

Voorzitter Martin Huisman: “we hebben het over de hoogte van de bijtelling in een buitencategorie. Dit terwijl de normen voor de andere bijtellingscategorieen voor één miljoen berijders in Nederland zo aangescherpt worden dat de keuze uit auto’s in een lage bijtellingsklasse per 1 januari 2013 met 54% beperkt wordt. Straks rijdt het gros van de berijders weer in een auto met 25% bijtelling en is er geen enkele prikkel meer om in een CO2 zuinige auto te gaan rijden.”

“Er is helemaal geen reden voor de drastische aanpassingen van de lage bijtellingscategorieen. De lage bijtelling zorgt financieel niet voor een probleem, dit was voornamelijk de vrijstelling van de BPM en daarnaast de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting.  Ecorys heeft juist geconstateerd dat de lage bijtellingscategorieen de enige effectieve maatregel was. Toch gaan we hier rigoureus snijden."

Vereniging Auto Van De Zaak heeft nog een aantal andere bezwaren. Allereerst is vastgelegd in de wet dat de bijtellingscategorieën voor het eerst aangepast worden per 1 januari 2013. De kamer verbreekt deze belofte door al per 1 juli 2012 over te gaan tot aanpassingen. Verder is VAVDZ van mening dat de korting op de bijtelling zes jaar moet gelden in plaats van vijf jaar. Huisman: “Er is straks een groep  van minimaal 20.000 berijders die zes jaar in een auto moeten rijden van hun werkgever en na vijf jaar ineens 25% bijtelling moeten gaan betalen terwijl ze zakelijk gezien in een oude auto rijden. Dat is niet uit te leggen.”
 

Geplaatst op: 11-11-2011 16:42

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen