14% categorie in 2014 gehalveerd


Datum: 08-10-2013

Per 1 januari 2014 wijzigen voor de derde keer de CO2 normen voor de bijtelling. Dit betekent dat als je vanaf 1 januari 2014 een auto kiest, je in een hogere bijtellingscategorie kan vallen dan een collega met dezelfde auto uit 2013. Dit keer gaat het om meer dan vijftig modellen en 277 uitvoeringen. Vooral in de 14% bijtellingscategorie vallen de klappen. Het aantal modellen in deze categorie wordt bijna gehalveerd.
 
De bijtellingscategorie wordt bepaald op het moment van registratie. Auto's met een lage CO2 uitstoot krijgen een korting op de bijtelling en hebben daarom  een lagere bijtellingscategorie (20%, 14% of 0%). Deze lage bijtellingscategorie is vervolgens 5 jaar geldig. Het geven van korting op de bijtelling is heel erg effectief gebleken. Veel berijders maken gebruik van deze regeling. Echter, stap voor stap wordt deze regeling scherper gesteld.
 
Per 1 januari 2014 zijn er voor berijders die een lage bijtelling willen 52 modellen minder waarop de keuze kan vallen. In de populaire 14% categorie wordt de keuze bijna gehalveerd. Er zijn 37 modellen minder te kiezen en er blijven er maar 43 over.  Deze 43 zijn overwegend kleine auto’s die niet geschikt zijn voor veelvuldig zakelijk gebruik.
 
VAVDZ vindt dat de aanscherping van de CO2 normen te vaak en met te grote stappen gebeurt. Een gemiddelde berijder zoekt één keer in de vier jaar een andere auto uit. Op dit moment worden de normen voor de derde keer binnen twee jaar aangescherpt, terwijl veel berijders nog geen mogelijkheid hebben gehad om te switchen naar een zuinige auto.
 
VAVDZ stelt dat het korting geven op de bijtelling een zeer effectieve overheidsmaatregel is geweest om CO2 uitstoot te verminderen. Dit wordt bevestigd door de verkoopcijfers. Voor VAVDZ is het onlogisch om deze succesvolle maatregel zo zwaar te beperken. CO2 is in tijden van een economische crisis kennelijk ineens een stuk minder belangrijk....

Bekijk hier welke modellen straks 20% bijtelling hebben in plaats van 14%
Bekijk hier welke modellen straks 25% bijtelling hebben in plaats van 20%
Ja, ik meld mij aan, want ik wil op de hoogte gehouden worden van relevant nieuws over de bijtelling

 

Geplaatst op: 09-10-2013 08:44

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen