15 jaar een hoge bijtelling is geen buitensporige last


Datum: 07-08-2017

Voor elke nieuwe leaseauto geldt dat het bijtellingspercentage voor de periode van 60 maanden (vijf jaar) vastgesteld wordt. Daarna wordt het bijtellingspercentage opnieuw bepaald tegen de dan geldende bijtellingsregels. Dit gaat door totdat de auto 15 jaar oud is. Dan bereikt de auto een andere status, die van youngtimer.

Elk jaar minder bijtelling
Voor de particulier is dat niet zo’n belangrijke gebeurtenis, maar voor de zakelijke rijder is dat het moment dat de vlag uit kan. Je gaat namelijk 35% bijtelling betalen… over de dagwaarde. De Belastingdienst heeft het over de waarde in het economische verkeer. Tja, hoeveel is dat? Dat mag iedereen zelf bepalen, als hij maar reëel is. Elk jaar mag je de bijtelling ook bijstellen. Je auto wordt elk jaar minder waard, dus kun je de bijtelling ook elk jaar naar beneden bijstellen.

35% bijtelling over de dagwaarde
Het vreemde aan een youngtimer is wel, dat je tot 15 jaar bijtelling betaalt over de nieuwwaarde van de auto. En na 15 jaar zakt de bijtelling behoorlijk. Gemiddeld is een auto na 5 jaar nog de helft waard van zijn nieuwwaarde. Reken maar uit wat je auto na 10 jaar nog waard is. 35% bijtelling over de waarde van de auto na 15 jaar is niet zoveel meer.

​Uitspraak Hoge Raad
Nu heeft de Hoge Raad op 2 juli dit jaar uitspraak gedaan in een zaak waarbij het bijtellingspercentage over de nieuwwaarde voor de periode van 15 jaar aan de kaak werd gesteld. De rechter heeft geoordeeld dat dit niet een buitensporige last is voor de werknemer.
 

“het ter beschikking stellen van relatief oude auto’s door de werkgever is niet een buitensporige last”

Bij de VZR vinden we dat jammer om te horen, omdat bij een oudere auto (bijv. meer dan 10 jaar oud) de verhouding te-betalen-bijtelling ten opzichte van de waarde van de auto niet meer in verhouding staat. Als je bijtelling betaalt, dan mag je de auto privé gebruiken, maar je betaalt dan een maandelijks bijtellingsbedrag over de nieuwwaarde van de auto, terwijl je auto bijvoorbeeld nog maar 25% van de nieuwwaarde waard is. Wij zijn voorstander van een meer gestaffelde vorm van te betalen bijtelling na de eerste periode van 60 maanden.

VZR
Schrijf u nu in als gratis VZR-lid en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijke rijdend Nederland. Daarnaast helpt u ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 – 345 246.

Geplaatst op: 08-08-2017 14:11

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen