17 x golfen is geen bijtelling betalen


Datum: 13-11-2018

Met je zakelijke relaties golfen. Het lijkt de normaalste zaak, maar pas op. Het zou kunnen zijn dat je bijtelling moet betalen over de zakelijke ritjes die je maakt naar de golfclub. Dat heeft namelijk de rechter besloten in een zaak.

79 x naar de golfclub
Een DGA (directeur grootaandeel houder) maakte met zijn zakenauto in 2011 in totaal 79 ritten van en naar twee golfclubs. Volgens de DGA hadden al deze ritten een zakelijk karakter, omdat hij er (potentiële) zakelijke relaties ontmoette. Hierbij werden meer dan 500 kilometers gemaakt, maar omdat al deze ritten zakelijk waren heeft hij geen bijtelling betaald over zijn € 83.735,- kostende zakenauto. Hiervoor had hij namelijk een Verklaring geen privégebruik.

Geen sluitende rittenregistratie
Een belastinginspecteur had de rittenregistratie opgevraagd van deze DGA. Daaruit bleek dat hij 326 kilometer privé had gereden in 2011. De ritten naar de golfclub waren immers zakelijk. Voor het privé-golfen maakte hij gebruik van de privéauto. De inspecteur stelde zich op het standpunt dat golf een sport is en daarom een privé aangelegenheid. Het Hof heeft aangegeven dat zijn functie als DGA (enig aandeelhouder en enig werknemer), samenhangen met het maken van zakelijke afspraken en dat dit bevestigd wordt door omzetstijging van zijn B.V.

Alsnog boete
Uit de door de DGA overlegde Golfbranche Monitor Jaarrapportage 2010 blijkt dat een golfer gemiddeld 17 rondjes van 18-holes maakt. Daar uit opmakend heeft het Hof geconcludeerd dat 17 van de 79 golfbezoeken aangemerkt kunnen worden als privékilometers. Dit gecombineerd met de reeds opgegeven privékilometers komt de DGA alsnog boven de 500 privékilometers per jaar uit. En dient dus een naheffingsaanslag loonheffingen te betalen van € 10.885,-.

Deze uitspraak roept vragen op, hoe er tegen andere zakelijke afspraken gekeken kan worden die een privé-karakter kunnen hebben. Bijvoorbeeld: lunchen of een voetbalwedstrijd kijken. 

Wilt u een ritregistratiesysteem aanschaffen voor een sluitende rittenregistratie? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina.

VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 13-11-2018 15:04

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen