Bewijs verloren is geen reden


Datum: 28-07-2013

Een berijder bewaart zijn sluitende rittenadministratie op een laptop en op papier. Door omstandigheden aantoonbaar buiten zijn schuld raakt hij deze kwijt. De inspecteur zag dit echter als opzet en legde een naheffingsaanslag op met een vergrijpboete van 50%. De rechter ziet het echter niet als opzet, maar als grove schuld. De naheffingsaanslag blijft staan en alleen de boete werd daarom verlaagd naar 10% . In cassatie oordeelde de Hoge Raad niet anders.

Het bewijzen van een sluitende ritadministratie is sowieso al moeilijk en arbeidsintensief. Het is echter ook nog risicovol, zo blijkt. Immers, overmacht zoals in bovenstaande zaak, (geldt ook voor diefstal of brand), zijn geen reden om geen sluitende ritregistratie in te hoeven leveren. Deze zaak toont aan hoe moeilijk het is om zelf handmatig de kilometeradministratie bij te houden. Je hebt bijna wel een professioneel RRS systeem nodig om zeker te zijn van voldoende back-ups en beveiliging van de gegevens. 

Onderhavige zaak volgen wij al enkele jaren. De hoger beroep uitspraak is geen verrassing omdat alleen de procedure van een eerdere rechter beoordeeld is. Echter, dit is zón specifiek geval dat wij hier graag iets meer menselijkheid in gezien zouden hebben. Er zijn heel veel andere zaken bekend waarbij de boete volledig wordt kwijtgescholden en alleen sprake is van een naheffing. Wil je pro-actief op de hoogte blijven van jurisprudentie? Schrijf je dan hier (gratis) in.
  
 Lees meer over deze zaak 

Geplaatst op: 29-07-2013 11:59

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen