500 km verklaring lijkt verloren


Datum: 26-04-2012

Het lijkt erop dat de 500 kilometer verklaring zijn langste tijd gehad heeft. Onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen is het schrappen van deze verklaring. Er wordt gesproken over een overgangsregeling van vier jaar. Hoe deze eruit ziet is nog niet bekend. Wij kunnen ons voorstellen dat de verklaring niet meer geldig is voor een volgende auto. Of er komt een afbouw van vier jaar voor berijders die nu een 500 km verklaring hebben.   

Bijtelling is een bijdrage in de vorm van belasting voor privé gebruik. Het verplichten van deze belasting voor mensen die geen privé kilometers rijden (0 kilometer) is daarom juridisch niet houdbaar. De vraag daarom straks in praktijk is, hoe een berijder moet aantonen dat hij/zij inderdaad echt geen privé kilometers maakt. Er is in ruime mate ervaring op het gebied van de "grijs kenteken" auto's, met drie verschillende soorten uitzonderingen om geen bijtelling te hoeven betalen. In hoeverre deze regelingen echter nu ook voor personenauto's gaan gelden, is nog niet bekend.

Het zit in de planning dat per 1 januari 2013 berijders van een bestelauto kunnen betalen per privé kilometer als zij een ritregistratiesysteem hebben dat voldoet aan het door de Belastingdienst openbaar gemaakte normenkader. VAVDZ verwacht dat er een kans bestaat dat deze regeling vervroegd ook gaat gelden voor personenwagens. Ook dit is echter nog uiterst onzeker.

VAVDZ is kritisch over de  maatregel die financieel slechts een relatief kleine besparing voor de overheid oplevert. Voor de groep van 250.000 berijders heeft deze verandering grote gevolgen. VAVDZ staat in direct contact met het ministerie, de Belastingdienst en andere belangenorganisaties. Als er meer bekend is over de exacte invulling van de plannen zal VAVDZ dit direct op de site melden.

Lees meer over het "Kunduz" dossier.

Geplaatst op: 29-04-2012 21:16

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen