65% zakelijke rijders wil een EV als tweede auto


Datum: 08-02-2021

Voor zakelijke rijders is een elektrische auto zakelijk interessant gemaakt door het bijtellingsvoordeel. Dit compenseert de gemiddeld hogere aanschafprijs. Voor een tweede auto is dit voordeel natuurlijk niet van toepassing, je betaalt immers geen bijtelling. VZR vroeg zakelijke rijders wanneer zij kiezen voor een elektrische auto als tweede auto.

Aantal berijders met een tweede auto
In ons meest recente mobiliteitsonderzoek (n=1.642) geeft 79% van de zakelijke rijders aan dat zij naast hun zakelijk auto, ook in het bezit zijn van een tweede auto die voor privéritten wordt gebruikt. Deze tweede auto’s zijn relatief vaak compacte auto’s uit het A- of B-segment.

In dit mobiliteitsonderzoek is in 2020 de interesse in een EV als tweede auto licht gedaald. In 2019 gaf 17% nog aan om als volgende auto te kiezen voor een elektrisch model. In 2020 is dit met 3% gedaald en zou 14% kiezen voor een elektrisch model als tweede auto.

Wat heeft invloed op de keuze
We hebben in een online poll verder gevraagd naar de reden voor een evetuele keuze van een EV als tweede auto.
Van de 873 respondenten geeft 65% aan wel een EV als tweede auto te willen. De andere 35% geeft aan bij een tweede auto voor een brandstofmotor te kiezen. Ze geven aan dat een conventionele brandstofmotor handiger in gebruik is dan een elektrische variant.

Van de 65% geeft 58% aan wel een EV te kiezen als er voldaan is aan een aantal voorwaarden. Hiervan gaat 19% over tot elektrisch voor de tweede auto als alle voorzieningen er al zijn vanwege de zakelijke EV. Voor 39% is de prijs van een EV nu nog een obstakel. Als de prijs gelijk is aan brandstofauto’s kiezen ze voor de tweede auto een EV.



De innovators
Van de ondervraagden geeft 7% aan dat hun huidige tweede auto een EV is. Zij betalen de hogere aanschafprijs die voor dit type auto gevraagd wordt. Ook de extra voorzieningen zoals een laadpaal is voor deze groep geen reden om de aanschaf van een elektrische auto uit te stellen.
 

Geplaatst op: 30-03-2021 16:26

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen