0% bijtelling op de helling


Datum: 07-11-2011

In het belastingplan 2012 stond tot op heden dat auto's met een CO2 uitstoot tot 50 gram geen bijtelling hoefden te gaan betalen. Dit lijkt nu toch anders te gaan worden, de staatssecretaris introduceert ineens een nieuw 7% tarief.

Alle CO2 normen worden vanaf 2012 jaarlijks aangescherpt en dit betekent voor zakelijke rijders minder keuze uit auto's met een lage bijtelling. Een (electrisch) lichtpuntje was de verruiming van de 0% categorie voor de zeer zuinige auto's. Met dit lichtpuntje wordt nu echter korte metten gemaakt. In de laatste officieel gepubliceerde toelichting van de staatssecretaris op vragen van kamerleden wordt een 7% categorie geïntroduceerd waarbij de 0% categorie, die vooral geldt voor electrische auto's, geheel komt te verdwijnen.

Er zijn inmiddels twee auto's op de markt die in de 0% bijtellingscategorie voor volume hadden kunnen gaan zorgen. Dit zijn de Opel Ampera en de Nissan Leaf. VAVDZ heeft het vermoeden dat dit vooruitzicht in Den Haag als "te heet" onder de financiële voeten werd gezien. Na een paar simpele kamervragen bleek er al een compleet uitgewerkt voorstel te liggen voor een nieuw 7% bijtelllingstarief. Dit tarief vervangt het 0% tarief. Dit betekent echter dat auto's zonder CO2 uitstoot die tot op heden vrijgesteld waren van bijtelling nu ook 7% moeten gaan betalen.

Geplaatst op: 08-11-2011 08:58

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen