Je zakenauto ruilen tegen een mobiliteitsbudget


Datum: 14-06-2018

De laatste jaren blijft het mobiliteitsbudget rondzingen. Je hoort steeds vaker dat bedrijven er op overgaan of dat medewerkers het aangeboden krijgen. Bij de Amsterdam Zuidas heeft o.a. de gemeente Amsterdam een pilot gedraaid bij verschillende bedrijven om te ervaren of medewerkers een maand lang hun auto willen laten staan in ruil voor € 1.000,- reisbudget. Dit reisbudget kan in grote lijnen vergeleken worden met een mobiliteitsbudget.

Drempelvrees
Bij veel deelnemers was er eerst drempelvrees: “Laat ik de leaseauto links liggen? Probeer ik zoveel mogelijk met de fiets te gaan of zal ik bijvoorbeeld de trein combineren met  een deelauto of taxi?” Het bleek vooral de “first and last mile” te zijn die men als belemmering ziet, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Bijvoorbeeld: de afwezigheid van openbaar vervoer vormt voor de First and Last Mile zelden een belemmering. Uiteraard zijn er in een stad meer openbaar vervoersmogelijkheden, maar met de fiets, deelauto of taxi is er ook buiten de stad al veel mogelijk. Dit blijkt ook uit de resultaten.

Opvallende resultaten
Opvallend was dat 50% van de deelnemers juist aan de proef deelnam om nieuwe alternatieven uit te proberen. De top 3 meest gebruikte alternatieven voor de leaseauto waren: de trein, OV-fiets en Uber.  Van de € 1.000,- die ze te besteden hadden gaven ze gemiddeld € 606,- per maand uit. Dat is goedkoper dan de gemiddelde prijs voor een leaseauto (op de Zuidas), namelijk € 1.500,-. Dit alles blijkt uit een interview van Fleet&Mobility met Carolien Gehrels van Arcadis.

Na de eerste pilot van 11 personen, loopt nu de tweede pilot al van 77 deelnemers, werkzaam bij 28 verschillende bedrijven op de Zuidas. De doelgroep is ook uitgebreid met medewerkers die geen leaseauto hebben, maar met hun eigen auto naar het werk gaan. We zijn benieuwd naar die resultaten.

Schrijf je nu in als gratis VZR-lid en blijf op de hoogte van interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 - 345 246.

Geplaatst op: 14-06-2018 11:17

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen