Spitsuurgezinnen


Datum: 14-04-2022

Spitsuurgezinnen
De levensfase waar iemand in zit is vaak bepalend voor het bezit van een auto. Start je bijvoorbeeld met je eerste baan, dan is de kans groot dat je een auto aanschaft. Woon-/werkafstanden kunnen groot zijn en je rijdt meestal twee maal per dag deze afstand. De helft van alle autokilometers in Nederland is dan ook werkgerelateerd. Een belangrijke factor hierbij is dat een baan ook de financiële zekerheid geeft om een auto aan te schaffen.

Plakkerig
Wanneer men klaar is met werken gaat de auto echter niet direct de deur uit. Het autobezit is plakkerig en mensen zijn gewend om de auto te gebruiken. Er is gewoontegedrag ontstaan en men heeft een auto-afhankelijke levensstijl ontwikkeld. Tegelijkertijd is het financieel niet nodig om de auto de deur uit te doen. Mensen die met pensioen zijn blijven mobiel en hebben veel sociale contacten, recreëren veel en passen bijvoorbeeld op de kleinkinderen.

Samenwonen
Wanneer twee mensen een huishouden gaan vormen hebben ze meer te besteden en wordt de auto vaker gebruikt. Zeker omdat beiden meestal een rijbewijs hebben zien we dat 90% van de samenwonenden, met of zonder kinderen, in Nederland de beschikking heeft over een auto.

Spitsuurgezinnen
Gezinnen met tweeverdieners en jonge kinderen hebben actieve en hectische dagen, waarbij de meeste activiteiten aan het begin en einde van de dag plaatsvinden. Deze zogeheten spitsuurgezinnen hebben vaak twee auto’s. Tegelijk zien we een financiële beperking, kinderen kosten immers geld en daarmee is minder budget beschikbaar voor meerdere auto’s.

Piek
De leeftijdsgroep van 50 tot 55 jaar heeft de meeste auto’s. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat zij ook kinderen hebben met een rijbewijs die ook de auto’s in het gezin gebruiken.

Mannen
Maar liefst tweederde van de auto’s staat geregistreerd op naam van mannen, slecht een derde op naam van vrouwen. Hoewel dit moeilijk te verklaren is, is waarschijnlijk het initiatief van de man bij aankoop van de auto de belangrijkste reden. Bij koppels zie je bovendien dat de man meestal iets ouder is en daardoor vaak meer schadevrije jaren heeft. Hierdoor kan de verzekering goedkoper uitvallen.

Bron: KIM Autobezit in Nederland.
 
Blijf op de hoogte en meld je aan bij VZR.

Geplaatst op: 14-04-2022 08:45

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen