Administratiekosten aangepakt


Datum: 23-02-2012

Eerder al waren er leasemaatschappijen en werkgevers die administratiekosten in rekening brachten bij het factureren van boetes, later ook de overheid. Dit laatste wordt nu echter, naar het schijnt, succesvol aangepakt door hoogleraar recht en bestuur Bernd van der Meulen, hulde...

Deze week was in de pers te lezen dat de de kantonrechter in Amsterdam administratiekosten verbiedt bovenop een boete. Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit had een boete van 99 euro voor een snelheidsovertreding gekregen. Die betaalde hij, maar hij tekende bezwaar aan tegen de 6 euro aan administratiekosten. Die zaak heeft hij nu dus gewonnen.

Mensen die een straf krijgen, hoeven niet te betalen voor de uitvoering daarvan. „De wetgever heeft nu voor de sanctie geldboetes een uitzondering gemaakt op de grond dat die bijdrage bescheiden is en de incasso ervan niet veel kosten met zich meebrengt”, aldus de rechtbank, die vindt dat een dergelijke uitzondering onterecht is.

Het ministerie van Justitie kon nog niet reageren op de uitspraak, die vrijdag bij het departement binnenkwam. „We bestuderen de uitspraak”, aldus een woordvoerder.

Van der Meulen verwacht dat justitie in hoger beroep gaat. „Ze moeten wel, gezien de belangen.” Mocht de uitspraak blijven staan, dan denkt hij dat mensen die een boete met administratiekosten hebben gekregen, die kosten kunnen terugeisen. Dat geldt voor de periode van juli 2009, toen de administratiekosten werden ingevoerd, tot nu.

Vorig jaar werden ruim 900.000 snelheidsovertredingen beboet, dit zijn met name zakelijke rijders. Al eerder heeft VAVDZ een punt gemaakt van de extra administratiekosten die de overheid en sommige leasemaatschappijen berekenen. VAVDZ heeft een hoge mate van sympathie voor de actie van de hoogleraar en volgt de zaak op de voet.

Geplaatst op: 23-02-2012 09:29

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen