Afkoopregeling gewoon aftrekbaar


Datum: 20-08-2015

Regelmatig is in een autoregeling tussen werkgever en werknemer opgenomen dat de werknemer  bij vrijwillige uitdiensttreding een afkoopsom moet betalen aan de werkgever voor het achterlaten van de leaseauto. VZR is geen voorstander van dergelijke regelingen. Wij zien de auto als een bedrijfsmiddel, nodig voor het werk van de werknemer. Werkgevers krijgen echter bij voortijdige beëindiging van het leasecontract afkoop- of beëindigingskosten voorgeschoteld van hun leasemaatschappij, die ze dus vervolgens afwentelen op hun werknemer. Mits het zo in de autoregeling staat. 

Doekje voor het bloeden was altijd dat de werknemer deze afkoopsom als een eigen bijdrage kon verrekenen met de bijtelling. Heel even leek het alsof hierin verandering was gekomen, of de afkoopsom niet langer aftrekbaar zou zijn. Naar aanleiding van een praktijkgeval waarbij een lid van VZR in discussie kwam met de Belastingdienst over dit onderwerp, heeft VZR heeft hierover vragen gesteld bij de Belastingdienst, temeer daar in het Handboek Loonheffingen 2015 het voorbeeld “afkoopregeling” niet meer is opgenomen.

De Belastingdienst heeft geantwoord, dat hoewel het voorbeeld niet meer genoemd wordt in het handboek, er echter geen sprake is van een wijziging in wet en regelgeving. Verder wordt in de antwoordbrief de huidig bekende regeling bevestigd. Als de afkoopsom afgesproken is en aan te merken is als “eigen bijdrage”, dan kan deze betaling nog steeds gewoon in mindering worden gebracht op de bijtelling.

Let op: het betreft geen aftrekpost voor de jaarlijkse en persoonlijke belastingaangifte. Bereken hier je bijtelling inclusief een eventuele eigen bijdrage.

Verder geeft de Belastingdienst aan na te denken over “negatief loon” in relatie tot afkoopsommen. VZR is erg benieuwd naar deze uitkomst en houdt haar leden op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mocht je een afkoopsom ontvangen hebben, laat de hoogte ervan dan controleren door VZR. We kijken of het opleggen van een boete terecht is en of de hoogte van de afkoopsom klopt. Lees onze werkwijze en neem contact met ons op. 
 
Lees hier de brief van de belastingdienst  
Lees hier de brief van VZR 

 

Geplaatst op: 04-08-2020 16:12

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen