Afkoopregeling niet aftrekbaar

Datum: 31-03-2015

Tot dit jaar kon je de afkoopregeling aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit komt regelmatig voor als een werknemer voortijdig van baan verandert en de auto van de zaak achterlaat. Dit gaat om forse bedragen van duizenden euro’s. Sinds dit jaar is dit bedrag ineens niet meer aftrekbaar.
 
Een afkoopregeling is een bepaling binnen de autoregeling van een bedrijf, die stelt dat de auto van de zaak bij uitdiensttreding meegenomen moet worden of dat er sprake is van een te betalen afkoopsom. Onder druk van kostenbesparingen zijn dergelijke bepalingen te vaak, te snel en te eenzijdig in autoregelingen opgenomen. Vereniging Auto van de Zaak is mordicus tegen welke afkoopregeling dan ook. Echter, praktijk is dat er veel werknemers zijn die bewust of onbewust voor een dergelijke regeling getekend hebben.
 
Tot en met 2014 stond in het Handboek Loonheffingen 2014 heel duidelijk aangegeven dat een dergelijke afkoopsom aangemerkt kon worden als eigen bijdrage, waarmee deze aftrekbaar was van de inkomstenbelasting. Dit was in voorkomende gevallen een schrale troost. In het Handboek Loonheffingen 2015 blijkt de afkoopsom opeens weggehaald. Een en ander lijkt gebaseerd op een uitspraak uit 1998, van nota bene 17 jaar geleden.
 
Advies aan alle zakelijke rijders is om de afkoopregeling wel af te trekken en zich te beroepen op opgewekt vertrouwen. De zakelijke rijder in kwestie heeft immers de autoregeling ondertekend met de op dat moment geldende regels in het achterhoofd. Martin Huisman, voorzitter van VAvdZ: “Dit is niet meer en niet minder dan tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. De Belastingdienst heeft inmiddels van onze vereniging over dit onderwerp een brief gekregen, waarin wij hen om uitleg vragen en om het terugdraaien van deze aanpassing.”

Blijf automatisch op de hoogte van alles rond bijtelling.
 

Geplaatst op: 31-03-2015 17:53

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen