Angst campagne weer gestart


Datum: 26-05-2011

De belastingdienst is haar ontmoedigingscampagne voor het bijhouden van een kilometeradministratie weer gestart. Het gaat hier om de bekende "500 kilometer verklaring" waar ongeveer 250.000 berijders gebruik van maken.

De belastingdienst claimt dat er 15 miljoen terugbetaald moet worden door 9000 frauderende leaserijders. VAVDZ heeft haar twijfels bij deze cijfers. VAVDZ heeft sterke vermoedens dat deze cijfers opgeklopt worden om berijders angst aan te jagen. Uit gesprekken blijkt dat er geen 9000 administraties per jaar gecontroleerd worden door de belastingdienst en ook de onderlinge verhouding van de cijfers lijkt niet te kloppen. Een simpele rekensom;

Een naheffing van de belastingdienst betreft minstens een vol jaar bijtelling en vaak een boete. In het voorbeeld van de 15 miljoen euro en 9000 fraudeurs, zou de gemiddelde boete uitkomen op € 1.600 per berijder. Teruggerekend zou dit betekenen dat de gemiddelde leaseauto € 16.000 kost. Dit is vreemd, want een gemiddelde leaseauto in de categorie van 500 km verklaringhouders kost € 28.750,-.

In haar berichtgeving spreekt de belastingdienst van de hoge boetes en de vele telefoontjes die zij plegen om berijders te waarschuwen om geen fouten te maken in de kilometeradministratie.

VAVDZ keurt deze handelswijze van de overheid af. Bewuste mediatactiek in de vorm van bangmakerij om ook de berijders die te goeder trouw een administratie bijhouden te ontmoedigen past niet bij een betrouwbare, meedenkende overheid. Het zou beter geweest zijn als staatsecretaris Weekers meedenkt in oplossingen om tot een acceptabele vorm van bijtelling te komen zodat de 500 kilometer verklaring niet meer nodig is. Helaas is hier tot op heden echter geen ruimte voor.

Op de site van VAVDZ staan een aantal situaties beschreven van hoe controles in de praktijk plaatsvinden en hoe het boeteregime in elkaar steekt.

Geplaatst op: 27-05-2011 09:48

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen