Auto op de zaak? Minimaal 500 kilometer


Datum: 17-07-2019

Als je als ondernemer een product koopt, dan kun je in bepaalde gevallen ervoor kiezen om dit zakelijk of privé aan te schaffen. Dit noem je dan ‘keuzevermogen’. De Belastingdienst trekt vaak een grens bij 90% gebruik. Dus minimaal 10% zakelijk gebruik om het product zakelijk aan te schaffen en tot het bedrijfsvermogen te mogen rekenen. Maar hoe werkt dat bij een zakenauto?

Je kunt kiezen om de auto privé of zakelijk aan te schaffen:  

A.     De auto schaf je privé aan (auto behoort tot je privévermogen) en de zakelijk gereden kilometers declareer je bij je eigen bedrijf.

óf

B.     Je schaft de auto zakelijk aan (auto behoort tot het ondernemingsvermogen) en laat de autokosten via het bedrijf verwerken. Als je de auto ook privé gebruikt (>500 km per jaar)  betaal je bijtelling.

Afhankelijk van het gebruik van de auto, nagenoeg alleen privé- of zakelijk gebruik, is deze keuze makkelijk. Maar voor de producten die je gemengd (privé én zakelijk) gebruikt, daarvoor is het soms lastig. Vooral als de belastinginspecteur aangeeft dat je de auto voornamelijk privé gebruikt en de auto dus niet op de zaak mag zetten. Omdat je de auto bijtelt, heb je de zakelijke kilometers niet bijgehouden via bijvoorbeeld ritregistratiesysteem. En hoeveel kilometer moet je minimaal zakelijk gereden hebben, voordat je een auto zakelijk mag aanschaffen? Onlangs heeft de rechter hier uitspraak over gedaan, nadat fiscaal-jurist Autobelastingen Heleen Elbert (én VZR-bestuurslid) dit aangevochten had. Lees hier de uitspraak.

Geplaatst op: 26-07-2019 15:35

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen