Autokosten worden stelselmatig onderschat


Datum: 21-10-2022

Na het huis is een auto de grootste kostenpost voor het huishouden. Autobezitters onderschatten stelselmatig de kosten voor het voertuig. De gemiddelde onderschatting ligt op 221 €/mnd. Dat is bijna de helft van de totale kosten. Er wordt vooral gekeken naar brandstofkosten, terwijl de afschrijving bijna nooit wordt meegenomen. Ook de oprit, (verplichte) parkeerplaats of carport worden nagenoeg nooit meegerekend met de kosten voor de auto.

Afschrijving
De totale afschrijving van een auto is het verschil tussen de aanschafwaarde van de auto en restwaarde bij verkoop van die auto. Factoren als merk en model auto, de kilometerstand en de leeftijd kunnen hier een grote rol in spelen. Gemiddeld neemt de waarde van een auto jaarlijks tussen de 10% en 20% af. Deze kosten wordt nauwelijks meegenomen bij de aankoop van een auto.


Woonlocatie
Nog een factor die invloed heeft op de kosten, is de woonlocatie. Dezelfde auto is niet overal even duur. Zaken als verzekeringskosten en mogelijke parkeervergunningen zijn in grote steden duurder dan in het dorp verderop. Ook woningprijzen zijn sterk verbonden aan goede bereikbaarheid met de auto. Een woning op een goed bereikbare locatie is vaak duurder.

Variabele kosten onderschat
Kijkende naar de autokosten kan er een onderscheid gemaakt worden in vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten, zoals aankoopprijs, belastingen en verzekeringen, hebben een grotere impact op het autobezit dan de variabele kosten zoals brandstof, onderhoud en afschrijving. De variabele kosten worden beperkt meegenomen in het aankoopproces van een auto en dragen dus bij aan een onderschatting van de totale autokosten.

Verborgen kosten
Ook zijn er kosten die niet direct naar voren komen bij de aankoop van de auto. Mensen met een eigen oprit betalen meer voor de woning dan degene zonder eigen oprit. Mocht er een lening of private lease zijn afgesloten, dan kan dit ook gevolgen hebben op het maximale hypotheekbedrag dat geleend kan worden.
 
BRON: KIM Rapport: Het wijdverbreide autobezit in Nederland

Geplaatst op: 27-10-2022 13:18

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen