Auto's duurder, ondanks BPM-verlaging


Datum: 24-02-2010

De daling van het basis BPM-tarief van 40 naar 27,4% zorgde er in januari 2010 niet voor dat de prijzen van nieuwe auto’s daalden. Dat meldt het CBS. Gemiddeld weegt de verlaging van de BPM niet op tegen de nieuwe heffing voor CO2-uitstoot.

Nieuwe auto’s waren in januari 2010 gemiddeld circa 1% duurder dan in december 2009. Volgens de berekening van het CBS is die prijsstijging voor de helft toe te schrijven aan de nieuwe BPM. Het cbs gaat voor haar berekening uit van een streekproef onder de best verkochte modellen en typen in Nederland. De uitkomst geeft een gewogen gemiddelde prijsmutatie weer. Hierbij is geen rekening gehouden met een eventuele mutatie in de volumes.

Begin vorig jaar zorgen nieuwe belastingmaatregelen nog voor een prijsdaling van nieuwe auto’s. De prijzen daalden in januari 2009 met gemiddeld 0,5%. Het basispercentage BPM daalde toen van 42,3 naar 40%. Daarnaast waren er ook andere BPM-wijzigingen, waaronder de toen geïntroduceerde vrijstelling voor zeer zuinige auto’s. Behalve de gemiddeld hogere aanschafbelastingen betaalde de autorijder in januari 2010 ook meer motorrijtuigenbelasting dan in december 2009. Deze prijsstijging bedroeg 5,8%.

Bron: vakblad Automotive.

Geplaatst op: 08-03-2010 11:22

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen