Recht op leaseauto, ook na bedrijfsovername


Datum: 17-08-2012

In een recente uitspraak wordt bevestigd dat bij een overname van het bedrijf de eerder getekende autoregeling onverminderd van kracht blijft. De werkgever in kwestie wenste een aanpassing door te voeren uit het oogpunt van harmonisatie van functies. De kantonrechter in Leeuwarden vond dit argument echter niet goed genoeg.

Wat de werknemer enorm in deze zaak heeft geholpen, is het feit dat er sprake was van een gedegen autoregeling. Deze autoregeling had bijvoorbeeld geen éénzijdig wijzigingsbeding. Hierdoor heeft een autoregeling waarde en kunnen de spelregels tijdens de wedstrijd niet zomaar veranderd worden. De rechter oordeelde dat de werkgever geen voldoende zwaarwichtig belang heeft om de autoregeling te laten vervallen. De werkgever werd veroordeeld tot het ter beschikking stellen van een gelijkwaardige (lease)auto, op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 1.000,- per dag en het betalen van de proceskosten. 
 
VAVDZ is blij met deze uitspraak, een auto is een vorm van loon in natura en het afnemen van een leaseauto is hetzelfde als een loonsverlaging. De zorgvuldige autoregeling die ten grondslag lag aan deze zaak heeft geholpen om de zaak tot een goed einde te brengen. VAVDZ adviseert berijders om geen autoregeling te tekenen waar een éénzijdig wijzigingsbeding in staat. 

Lees meer over deze zaak.


Geplaatst op: 24-08-2012 16:14

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen