Auto's van de toekomst


Datum: 12-08-2021

De volledig elektrische auto is in 2021 in elke straat wel terug te zien. De technieken zijn de laatste jaren snel ontwikkeld en steeds meer modellen leggen een afstand van 500-600km af op een volle accu. Er zijn ook automerken die andere schone technieken ontwikkeld hebben. Zo zijn er zonnecelauto’s en waterstofauto’s. Wat kenmerkt deze auto’s?

Laat die zon maar schijnen
Met een zonnecelauto laad je de auto op zonder stekker en zelfs tijdens het rijden. Uiteraard zijn de technieken van zonnecellen nog niet zo gevorderd dat je onbeperkt door kunt rijden, daarvoor is de laadsnelheid niet toereikend. Volgens het Nederlands Lightyear leveren de zonnecellen op hun One-model circa 40 kilometer per dag en dat is in vele gevallen de helft van het dagelijkse woon-werkverkeer. Dit is uiteraard niet het geval wanneer je de auto in een parkeergarage zet.


Helaas werkt deze auto niet op kraanwater
Waterstofauto’s zijn er niet veel. De meest bekende zijn de Mirai van Toyota, die onlangs zijn tweede generatie heeft gelanceerd en de Nexo van Hyundai. Dit type auto laat waterstof (H2) met zuurstof (O2) reageren, hiermee wordt elektriciteit opgewekt. Deze elektriciteit drijft de (elektro)motor aan en dit alles zonder CO2-emissie. Hoe milieuvriendelijk je uiteindelijk rijdt wordt uiteindelijk bepaald door de manier waarop de waterstof is vervaardigd. Momenteel zijn de tankmogelijkheden beperkt, maar dit breidt zich in ons kikkerlandje steeds verder uit.

Tanken op locatie
De zonnecelauto laadt op zolang er zon schijnt. Maar hoe werkt dat dan als er geen zon schijnt of wanneer je een langere afstand af wil leggen? Heel simpel, dan laad je hem op bij een snellader langs de weg of gewoon bij je thuis.
De waterstof aangedreven auto geniet nog niet van dezelfde tank vrijheid. De auto kan je momenteel zelf tanken op 5 locaties, verspreid over Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland. Nu erkend Toyota dat dit enige beperkingen kan opleveren voor de aanschaf van de Mirai en hebben zij de Toyota Tankservice voor in het leven geroepen. Zo wordt je auto op locatie of thuis voor je getankt.

Blijf op de hoogte met nieuws over zakelijke mobiliteit en meld je aan als member van VZR
 

Geplaatst op: 26-08-2021 09:00

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen