Bestelauto zonder bijtelling


Datum: 26-08-2011

Er wordt gewerkt aan een regeling waarmee vanaf 2012 een bestelauto gereden kan worden zonder bijtelling én zonder rittenregistratie. VAVDZ zit in de loop van september bij het ministerie om daarover door te praten. Het meest waarschijnlijk is als er een zogenaamde Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik gelden. Zover is het nu echter nog niet. Reden om nog even goed te kijken naar de huidige uitzonderingsregeling voor de bestelauto “die door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt blijkt te zijn voor vervoer van goederen”.
Die wettelijke uitzonderingspositie voor de bestelauto die eigenlijk alleen voor goederenvervoer geschikt is, is in de wet niet verder gespecificeerd. In eerste instantie werd vooral gedacht aan de bestelauto’s met één stoel. Recente uitspraken van belastingrechters tonen echter aan dat de regeling veel ruimer toegepast kan worden.
De meest recente uitspraak hierover dateert van deze zomer en betreft een Nissan bestelauto met een bijrijdersstoel, in eigendom bij een timmerbedrijf. Deze bestelauto is door een medewerker van dit bedrijf ook beperkt voor privédoeleinden gebruikt. Verder privégebruik van deze auto was niet goed mogelijk omdat de auto “zo vies en stoffig is dat deze in wezen niet geschikt is voor privégebruik”. De gemaakte privéritten betroffen bijvoorbeeld het ophalen van spullen bij IKEA. De inspecteur heeft deze stellingen ook niet weersproken. De rechter oordeelde dat deze bestelauto in de gegeven omstandigheden onder de uitzondering voor de bijtelling viel.
Eerder waren er al ook andere positieve uitspraken over bestelauto’s met een bijrijdersstoel/bankje als de een bijrijder nodig is voor het in- en uitladen van grote goederen. Ook was de uitzondering van toepassing bij specifieke inrichting van de laadruimte van de bestelauto of als er sprake is van lange en hoge bestelauto’s die geen gebruik kunnen maken van reguliere parkeergarages. Ook contractuele voorwaarden die gebruik van de bijrijderszitplaatsen verbieden kunnen bijdragen aan het bewijs dat het een van de bijtellingsregeling uitgezonderde bestelauto betreft. Dat bleek bijvoorbeeld uit een zaak over een pechhulpauto. De conclusie kan dan ook getrokken worden dat bestelauto’s voor specifieke doeleinden nogal eens van de uitzonderingsregeling gebruik kunnen maken!
 

Geplaatst op: 27-08-2011 16:44

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen