Bijtelling op leasefiets


Datum: 14-08-2017

Vroeger had men vanuit de overheid de fietsregeling (ook wel fietsplan genoemd). Deze is in 2015 vervallen. Vanwege de groei van de leasemarkt, de economie en de files is de “leasefiets” in opkomst. Deze is echter wel belast met bijtelling. Hoe zit dat precies?

In het verlengde van de leaseauto ligt de leasefiets. De werkgever kan deze aan zijn werknemers aanbieden in plaats van een leaseauto. Het CBS heeft namelijk berekend dat de gemiddelde woon-werkafstand 22,6 km is.  Dit is prima af te leggen met een leasefiets. Zeker gezien het grote aanbod aan elektrische fietsen en zelfs high speed e-bikes (andere naam: speed pedelecs). Met deze laatste groep fietsen kun je zelfs 45km/h rijden. Je bent wel verplicht om o.a. een helm te dragen. De high speed e-bikes worden namelijk gezien als brommer.

Bijtelling leasefiets
Omdat de fiets van de zaak een vorm van inkomen is vanuit de werkgever naar de werknemer is deze fiscaal belast. Je betaalt bijtelling over het gebruik van een leasefiets. De bijtelling is niet zo simpel als bij een auto, een X percentage over de nieuwwaarde. Over een leasefiets betaal je bijtelling over de kilometerkostprijs van de fiets. Je vermenigvuldigt het aantal privé kilometers x de kosten per kilometer. Maar wat is nu de kostprijs per kilometer van een fiets? En hoe houd je de privé kilometers bij?

Voorstel: geen bijtelling
November 2012 is met minister Schultz afgesproken dat bedrijven gestimuleerd worden om leasefietsen in te zetten. Op fiscaal gebied is daar nog weinig van te merken. Vanwege de positieve eigenschappen van de leasefiets pleit de VZR (net als de Bovag) ervoor om de bijtelling voor een fiets van de zaak volledig af te schaffen. Een fiets is namelijk milieuvriendelijk, levert een positieve bijdrage aan de volksgezondheid en de bereikbaarheid. Om de fiets als zakelijk vervoersmiddel verder te stimuleren dient de inzet ervan niet te veel gebonden te zijn aan fiscale regels.

VZR
Schrijf u nu in als gratis VZR-lid en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast helpt u ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 – 345 246.

Geplaatst op: 15-08-2017 13:27

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen