Bijtelling zonnecel- en waterstofauto 2021


Datum: 17-08-2021

Zowel de zonnecelauto als de waterstofauto hebben extra bijtellingsvoordeel ten opzichte van een volledig elektrische auto. Een EV heeft namelijk de zogenaamde Tesla-taks waarbij het bijtellingsvoordeel geldt tot € 40.000,- daarboven geldt gewoon 22% bijtelling. Deze cap kennen de zonnecel en waterstof  technieken niet. Hierbij geldt de bijtelling van 12% over de gehele consumentenprijs.

Welke auto’s zijn er
Zowel zonnecel- als waterstofauto’s ontvangen procentueel dezelfde bijtellingskorting als EV’s. Momenteel zijn er twee waterstof auto’s, de Toyota Mirai en de Hyundai NEXO. Deze laatste is verkrijgbaar vanaf € 69.950,- en voor de Mirai beginnen de prijzen vanaf € 65.995,-. Met een volle tank rijden deze auto’s circa 600 kilometer en deze tank kost je € 50,-. Het mooie van een waterstofauto, even los van de productiewijze van de waterstof, de lucht die uit de auto komt is schoner dan de lucht die erin gaat.

Naast de ontwikkeling op waterstof, is er ook de zonnecelauto, de Lightyear One met een verwachte vanafprijs van € 119.000,-. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar zeg is eerlijk, wat is er idealer dan een elektrische auto die zichzelf oplaad. Nooit meer betalen om te laden! Helaas is dat scenario nog niet bereikt. Wel lukt het de Lightyear One om gemiddeld 40 kilometer per dag aan energie op te wekken. Dat is veelal de helft van het woon-werkverkeer. Bovendien bedraagt de actieradius 800 kilometer en dat is ook voor de zakelijke rijders die wat meer kilometers moeten maken een acceptabele grens.

Hoe zit het met bijtellingsvoordeel
De Toyota Mirai is een van de waterstofauto’s die momenteel beschikbaar is vanaf € 65.995,- Over dit gehele bedrag betaal je 12% bijtelling. Dat is een netto bijtelling van € 326,- per maand met een inkomstenbelasting van 49,5%. Maar wat zijn de verschillen:

  • Wanneer we dit vergelijken met een 22% bijtellingsauto met eenzelfde prijs komen we uit op een netto bijtelling van € 599,-. Dat scheelt ruim € 273,- per maand aan bijtelling.
  • Bij een volledig elektrische auto met deze prijs bedraagt dit € 434,- en dat scheelt je € 110,- per maand aan bijtelling.
Zelf je bijtelling berekenen doe je eenvoudig via onze bijtellingscalculator.
Blijf op de hoogte met nieuws over zakelijke mobiliteit en meld je aan als member van VZR.

Geplaatst op: 26-08-2021 09:01

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen