Bijtellingsvergoeding bij total loss leaseauto?


Datum: 18-07-2017

Vanaf januari 2017 zijn er nog maar twee bijtellingscategorieën, 4% en 22%. De kans is groot dat u nog rondrijdt in een auto met een lagere bijtellingscategorie. Als uw auto tijdens een ongeluk total loss verklaard wordt, dan kunt u niet meer genieten van deze lagere bijtelling. Kunt u het verlies aan bijtelling dan verhalen bij de tegenpartij? 

Bij de VZR informeren en helpen we zakelijke rijders bij veel verschillende situaties. We krijgen veel vragen binnen over het vergoeden van de bijtelling bij het total loss raken van een leaseauto.

Vergoeding bijtellingsverlies
Bijvoorbeeld. Je krijgt een ongeluk met je leaseauto waarbij je auto total loss verklaard wordt. De total loss verklaarde auto genoot een verlaagd bijtellingspercentage van 0%. Deze bijtellingscategorie bestaat niet meer, daardoor ben je verplicht aangewezen op een auto met bijvoorbeeld 22% bijtelling. Kun je de extra bijtellingskosten voor je leaseauto dan vergoed krijgen van de tegenpartij?


JA! Het bijtellingsverlies kun je vergoed krijgen van de tegenpartij.

In 2014 heeft de rechter geoordeeld dat je als zakelijke rijder in aanmerking kunt komen voor een vergoeding van je bijtellingsverlies. De rechter oordeelde dit in een situatie waarbij een leaseauto total loss verklaard werd bij een ongeluk dat door een andere partij veroorzaakt was. Volgens de rechter ging het hierbij om vermogensschade en deze vermogensschade heeft een direct verband tussen de oorzaak en het gevolg. De rechter oordeelde in dit geval dat de verzekering van de tegenpartij de vermogensschade (lees: de kosten voor de hogere bijtelling) moet vergoeden voor de duur van het leasecontract.

Hulp bij…
Indien u hulp nodig hebt bij een soortgelijke situatie of een andere vraag heeft over zakelijk rijden, dan kunt u zich via onze website aanmelden voor een VZR-lidmaatschap. Via een gratis lidmaatschap houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen en tips rondom zakelijk rijden. Schrijf u nu in als VZR-lid en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijke rijdend Nederland. Daarnaast helpt u ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 – 345 246.

Geplaatst op: 25-07-2017 12:17

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen