Bijtelling in het buitenland 63% lager


Datum: 28-04-2011

Vereniging Auto van de Zaak onderzoekt elk jaar de verschillen in de bijtelling van omringende landen. Het contrast met de ons omringende landen is in 2011 weer groter geworden. Zo betaalt een gemiddelde Belgische werknemer 77% minder bijtelling vergeleken met Nederlandse werknemer.

Een Engelsman betaalt 39% minder bijtelling en een Duitse werknemer 74% minder dan een Nederlandse werknemer. Als uitgangspunt is een gemiddelde situatie genomen van een werknemer met een VW Passat uit 2009.

De sceptici wijzen al snel op de in Nederland geldende kortingscategorieën op de bijtelling waardoor de 20% en de 14% categorieën zijn ontstaan. Echter, zelfs bij een 20% bijtellingstarief is de bijtelling in Nederland nog 46% duurder dan de bijtelling in de ons omringende landen. In Nederland rijdt de meerderheid van de berijders in een auto met een 25% bijtellingstarief. Berijders hebben gemiddeld 1x in de 4 à 5 jaar de mogelijkheid om van auto te wisselen. Vier jaar geleden was de 20% bijtellingscategorie er nog niet en uiterlijk 1 januari 2013 wordt deze categorie ook weer aangepast door de overheid.

VAVDZ vindt dat de bijtelling de komende jaren ontzien moet worden. In juni gaat er een brief over autobelastingen van staatssecretaris Weekers naar de kamer. VAVDZ dringt aan op een volledige herziening van het bijtellingssysteem in Nederland. Het aanpassen en aanscherpen van het huidige systeem leidt alleen tot meer regels en een hogere heffing. 

Geplaatst op: 28-04-2011 15:23

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen