Rittenregistratie busjes misschien afgeschaft


Datum: 01-03-2011

Rittenregistratie busjes misschien afgeschaft

Er is een stevige lobby op gang gekomen voor het afschaffen van rittenregistratie op busjes.Verschillende organisaties waaronder VAVDZ hebben langdurig gepleit voor het veranderen van de bijtelling voor busjes. De huidige bijtellingsregeling voor busjes is niet redelijk. Berijders moeten bijtelling betalen inclusief de BPM!! (de ondernemer hoeft deze niet te betalen). Verder is er in ogen van VAVDZ sprake van een verminderd privé-genot bij het rijden in een busje met twee stoelen, ten opzicht van een personenauto. Ook belettering beschouwen wij als verminderd privé-genot.  In het najaar heeft de vervoerdersorganisatie EVO al aan de bel getrokken in Den Haag. VAVDZ heeft het in verschillende gesprekken aangehaald en VAVDZ heeft meerdere keren uitgebreid overleg gevoerd met de FNV op dit punt.

Deze zelfde FNV heeft succes behaald en Weekers zover gekregen dat hij aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat hij de rittenregistratie voor bestelauto’s wil afschaffen. Dit bericht volgt op Kamervragen waaruit de wens blijkt om een afkoopregeling voor privégebruik in te voeren voor de bestelauto’s waarmee jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden.
De exacte inhoud van de nieuwe afkoopregeling is nog niet bekend. VAVDZ is uiterst benieuwd naar de uitwerking, hieruit zal blijken of de voorgestelde wijzigingen voor berijders echt gunstiger worden of niet.  

Over de dekking van de afschaffing van de rittenregistratie schrijft Weekers: “Bij de uitwerking van een regeling waarbij de rittenregistratie achterwege kan blijven, kan ik echter niet voorbij gaan aan de mogelijke budgettaire effecten van een dergelijke regeling. Dergelijke budgettaire effecten dienen generiek dan wel specifiek binnen de groep van bestelauto’s te worden opgevangen, bijvoorbeeld door het aanpassen van tarieven in de motorrijtuigenbelasting (MRB) of het aanpassen van de belasting van personenauto´s en motorrijwielen (BPM)”. Weekers zal hier de komende maanden overleg over voeren met het bedrijfsleven.
 

Geef uw reactie en mening over dit artikel op het forum!

Geplaatst op: 05-03-2011 07:41

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen