​Carpoolen, kan dat nu nog


Datum: 14-09-2020

Om maar gelijk met het antwoord te beginnen, ja het kan en mag. Net als dat je onder bepaalde voorwaarden met het openbaar vervoer mag reizen, mag je ook met je collega’s carpoolen.

Iedereen van 18 jaar en ouder dient 1,5 meter afstand te bewaren tot anderen die 18 jaar en ouder zijn. Dat is de algemene regel vanuit de Rijksoverheid. Maar 1,5 meter afstand bewaren is in een auto lastig. Hiervoor is dan ook een uitzondering gemaakt. Je mag wel met anderen in de auto zitten. Ook al zit de andere binnen anderhalve meter afstand.

Mondkapjesplicht in de auto?
Als de personen in een auto niet tot hetzelfde huishouden behoren, dan wordt er geadviseerd om een mondkapje te dragen. Met het dragen van een mondkapje zorg je ervoor dat het virus zich niet makkelijk verspreidt. Het dragen van een mondkapje is geen verplichting, maar een advies. Je kunt dus niet een boete krijgen wanneer je geen mondkapje draagt.

Voor de verspreiding van het virus en het dragen van een mondkapje wordt er een onderscheidt gemaakt in leeftijd. Kinderen van 12 jaar en jonger zullen minder vaak anderen besmetten, aldus het Outbreak Management Team (OMT). En daarom geldt voor hen geen mondkapjesplicht in het openbaar vervoer of een mondkapjesadvies in de auto, indien de inzittenden niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Geen plexiglas scherm in de auto
Waar je bijvoorbeeld bij gemeentehuizen en diverse winkels plexiglas schermen ziet als scheidingswand, was er ook even sprake van om doorzichtige schermen in de auto te gebruiken om bestuurder en passagier van elkaar te scheiden. Maar het RDW is daarin heel duidelijk. Het mag niet!

Een scherm tussen de bestuurder en passagier lijkt misschien wel een veilige oplossing tegen de verspreiding van het virus, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als een scherm niet stevig genoeg is vastgezet kan het bij een ongeluk extra letsel toebrengen aan de inzittenen. Maar ook bij een situatie waarbij je snel de auto moet verlaten, kan een scherm een extra obstakel vormen. Daarom mag het plaatsen van een tussenschot niet. In enkele specifieke gevallen kan er een uitzondering gemaakt worden. Neem hiervoor contact op met het RDW.

Tip: twee ramen open
Carpoolen mag gewoon, maar het advies daarbij is om mondkapjes te dragen. Een aanvullende tip van Viroloog Marc van Ranst is om, tijdens het rijden, twee autoramen op een kier open te zetten. Dat maakt een groot verschil. Door de luchtcirculatie lopen alle inzittenden namelijk veel minder risico op besmetting.

Note: De informatie uit het artikel was correct ten tijde van publiceren.

Geplaatst op: 14-09-2020 17:57

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen