Chiptuning geen probleem


Datum: 01-09-2013

Afgelopen week zijn er verschillende nieuwsberichten verschenen over chiptuning van de zakelijke auto. Chiptuning is het anders afstellen van het motormanagement. Dit heeft vaak als gevolg dat de auto extra PK’s krijgt en in sommige gevallen zelfs zuiniger wordt. Chiptuning kan als gevolg hebben dat de CO2-uitstoot van de auto hoger wordt. Dit kan ook het geval zijn als je bepaalde accessoires aanschaft, zoals bijvoorbeeld andere velgen.
 
Op basis van de CO2-uitstoot van de auto wordt de bijtelling bepaald. De vraag die berijders stellen is of ze meer bijtelling moeten gaan betalen als de CO2- uitstoot veranderd wordt. Een tweede vraag die berijders stellen is of en hoe dit gecontroleerd wordt.  
 
Allereerst is er geen reguliere controle op het veranderen van de CO2-uitstoot. Ook bij onderhoudsbeurten of APK keuringen wordt hier niet op gelet. Vervolgens heeft AMD Fiscalisten uitgezocht of het fiscale consequenties heeft. Het antwoord hierop is “nee”. Een berijder houdt de lage bijtelling ook als de auto door een aanpassing achteraf een andere CO2-uitstoot heeft gekregen.
 
Er zit nog wel een addertje onder het gras. Veel leasemaatschappijen en werkgevers verbieden chiptuning. Regelmatig staat dit vermeld in de autoregelingen. Bij sommige automerken maak je geen aanspraak meer op de fabrieksgarantie als het motormanagement aangepast is. Dan moet overigens de aanpassing wel aantoonbaar de oorzaak zijn van het probleem. In praktijk zal dit zelden het geval zijn.
 
De Vereniging Auto Van De Zaak adviseert leden die van plan zijn om chiptuning toe te passen of andere velgen te monteren goed op te letten zodat ze niet in de problemen komen. Echter fiscaal gezien is het achteraf aanpassen van de eigenschappen van de auto op dit gebied geen probleem.
 

Geplaatst op: 17-09-2013 22:49

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen