CO2-uitstoot bij autoproductie


Datum: 07-04-2022

In Nederland is de auto een geliefd vervoersmiddel. Het groeiende aantal auto’s brengt een hoge autoproductie met zich mee. Dit zorgt aan de ene kant voor werkgelegenheid, maar aan de andere kant ook voor ecologische schade.

Werkgelegenheid
in de autosector zijn wereldwijd veel mensen werkzaam. Nederland speelt hierin slechts een kleine rol. In de toeleverende industrie, zoals chips, elektronica, staal of lak speelt ons land een belangrijkere rol. Wanneer we het hebben over onderzoek, ontwerp en elektrificatie is Nederland één van de koplopers. De meeste werkgelegenheid in Nederland zit bij de garagebedrijven, overheden en wegenbouw.

Grondstoffen
Met miljoenen nieuwe auto’s per jaar en duizenden onderdelen is de auto-industrie een grootverbruiker van grondstoffen. Een groot deel van de staal- aluminium, koper- of rubberproductie is voor nieuwe auto’s. In Europa is dat 21% van het staal, 42% van het aluminium, 14% van het koper en zelfs 70% van de rubberproductie.

Circulaire productie, het hergebruiken van materialen uit afgeschreven auto’s, is nog ver weg. Daarbij worden auto’s steeds groter en het aantal wordt meer. De circulaire productie kan dan nooit voldoende opleveren.Productie
In 1970 bestond een auto voor 80% uit metaal, in 2010 was dat nog maar 50%. Door de digitalisering en de elektrificatie neemt het aantal verschillende grondstoffen alleen maar toe. Zo zijn kobalt, nikkel en lithium zeldzame aardmetalen die allemaal nodig zijn voor de productie van moderne auto’s.

CO2
De productie van één nieuwe auto geeft een CO2-uitstoot van 7 ton CO2. Bij de productie van een volledig elektrische auto is dat nu nog 30-60% hoger. De transitie naar elektrische auto’s zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot verschuift van de gebruiksfase naar de productiefase. Het terugdringen van deze CO2-uitstoot is mogelijk en daar wordt dan ook hard aan gewerkt.Levensduur
Kijken we naar de totale levensduur van een elektrische auto dan stoot deze 19 ton CO2 uit en dat is echt fors minder dan de 52 ton van een benzine auto.
 
Bron: KIM Autobezit in Nederland. - Milieu Centraal.
 
Blijf op de hoogte en meld je aan bij VZR.

Geplaatst op: 07-04-2022 18:44

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen