De compacte stadsrakkers zijn niet meer


Datum: 28-02-2023

De compacte stadsrakkers zijn niet meer
Nieuwe compacte auto’s in het A-segment zijn met een vergrootglas in het dagelijkse verkeer te vinden. Deze stadsrakkers zoals ze ook wel genoemd worden, bestaan bijna niet meer en dat terwijl ze betaalbaar en zuinig zijn.

Verhoging
De Citroen C1, Peugeot 108 en de Toyota Aygo zijn niet meer. Ook het trio Skoda Citigo, Seat Mii en Volkswagen Up! wordt niet meer geproduceerd. Met een beetje geluk kan je nog een model uit voorraad vinden. We hebben de fiscale vanaf prijs van de auto’s in deze Lease Top 10 categorie dan ook van €20.000 naar €25.000 verhoogd.

Uit de kluiten gewassen
Niet alleen verlaten de stadrakkers het toneel, ook worden deze  A-segmenters groter. Veertig jaar geleden bijvoorbeeld was de Opel Corsa (op #3 met 2.487 stuks) 1.53 m breed, nu is dat 1,76 m. Logisch gevolg is dat ook de laadruimte meegroeit. De Kia Picanto (#2 met 2.068 stuks) gaat met zijn 19 jaar ook al even mee, de laadruimte van dit model is van 157 L naar 255 L gegaan.
Veiligheid
Compacte auto’s groeien niet alleen uit hun jasje, maar worden ook completer uitgevoerd. Verschillende ADAS-systemen als actieve rijbaanassistentie, cruise control en noodrem assistent zitten al af fabriek op deze auto’s en daar betaal je dan ook voor.

Electrisch aangedreven
Een EV in deze klasse is zeldzaam vanwege de vaak hoge kosten die hiermee gemoeid gaan, maar toch noteren we voor het eerst een elektrisch exemplaar. De Dacia Spring staat op #10 en is afgelopen half jaar 526  keer geregistreerd. Met €100 per maand bijtelling is dit de gunstigste bijteller uit deze Lease Top 10.

Benieuwd naar onze twee Lease Top 10 lijsten? Kijk dan hier
 
De VZR Top 10 wordt onder andere gebaseerd op de zakelijke registraties van het afgelopen half jaar. Basis is de goedkoopste vanaf prijs van elk model.
 

Geplaatst op: 28-02-2023 08:51

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen