Dit zijn de meest opvallende zaken omtrent autobezit


Datum: 03-03-2022

In Nederland hebben we gemiddeld iets meer dan één auto per huishouden, maar dit betekent niet dat ieder huishouden een auto heeft. Een kwart van de huishoudens heeft namelijk geen auto, bijna de helft van alle huishoudens heeft één auto en 6% van de huishoudens heeft drie of meer auto’s. Het Kennisinstituut voor Mobiliteit heeft een groot onderzoek gepubliceerd naar het wijdverbreide autobezit in Nederland. VZR heeft de belangrijkste uitkomsten voor je op een rij gezet.

SUV-icatie
Naast de groei in het aantal auto’s, is de auto zelf ook flink gegroeid. Ze zijn groter en krachtiger geworden. Dit wordt ook wel SUV-icatie genoemd. Sinds 2010 zijn auto’s gemiddeld 24 kilo per jaar zwaarder geworden. Behalve het formaat van de auto’s, wegen de accupakketten zwaar mee.

Noodzaak
Een auto voor de deur zorgt ook voor veelvuldig gebruik. Door de toename van het aantal auto’s wordt ook de groei van wegen, tunnels, parkeerplaatsen en tankstations gestimuleerd. Door de grotere ruimtelijke spreiding van winkelcentra, kantoren en woonwijken worden meer kilometers afgelegd. Deze grotere afstanden zijn makkelijker met de auto af te leggen dan met bijvoorbeeld de fiets of het OV. Dit heeft als gevolg dat de keuze voor een auto noodzaak is geworden.

Stelselmatige onderschatting
Na het huis is een auto de grootste kostenpost voor het huishouden. Autobezitters onderschatten stelselmatig de kosten voor het voertuig. Er wordt vooral gekeken naar brandstofkosten, terwijl de afschrijving bijna nooit wordt meegenomen. Ook de oprit, (verplichte) parkeerplaats of carport worden nagenoeg nooit meegerekend met de kosten voor de auto. De populariteit van private lease heeft als voordeel dat de totale autokosten inzichtelijker worden.

Grootverbruiker
De auto-industrie is grootverbruiker van grondstoffen. 21% van al het staal en 42% van al het aluminium in de EU is bestemd voor auto’s. Circulaire productie lijkt nog ver weg. Dat de productie van auto’s veel CO2 vraagt is bekend. Eén auto leidt tot een CO2-uitstoot van ongeveer 7 ton. De productie van een volledig elektrische auto is nu nog 30-60% hoger. Manieren om deze CO2-uitstoot terug te brengen vergt veel inspanning.

10 meter
Nederland heeft 19 miljoen parkeerplekken. Dat is in totaal 225 km2 en staat gelijk aan de opper-vlakte van de gemeente Amsterdam. De meeste Nederlanders kunnen binnen 10 meter van hun huis parkeren, dat maakt het gebruik van een auto nog aantrekkelijker. De openbare ruimte in Nederland is druk bezet met auto’s. Maar liefst 50% van de openbare ruimte gaat op aan stilstaande en rijdende auto’s.

Spitsuurgezin
Meer dan 90% van de samenwonende koppels heeft een auto. De spitsuurgezinnen - tweeverdieners met jonge kinderen - hebben vaak twee auto’s. De leeftijdsgroep van 50-55 jaar heeft de meeste auto’s. Opvallend is dat tweederde van de auto’s op naam van mannen staat en slechts eenderde op naam van een vrouw.

Komende periode gaan we verder inzoomen op een aantal van deze onderwerpen.

Geplaatst op: 03-03-2022 16:35

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen