Een elektrische auto is voor sommigen onverwacht duur


Datum: 26-08-2019

De keuze voor een elektrische auto lijkt financieel aantrekkelijk. Maar pas op als je je zakenauto nu niet bijtelt en je gaat een elektrische auto rijden. Bijtelling betaal je op jaarbasis. De Belastingdienst kan je alsnog de bijtelling laten betalen voor de eerdere zakenauto die je niet privé gebruikte.
 
De tijd is nu rijp voor een elektrische auto, zo denken althans veel zakelijke rijders. De belangrijkste reden voor de electro-mania is toch wel de bijtellingskorting. Hierdoor kun je voor een relatief klein bedrag ook privé genieten van elektrisch rijden. Maar pas op als je eerder de auto buiten de bijtelling hield.…  
 
Eén groep zakelijke rijders moet oppassen
Van de meer dan één miljoen zakelijke rijders, rijdt ongeveer 12% de auto alleen maar zakelijk, en betaalt dus geen bijtelling. Als zij voor een elektrische auto kiezen en deze gelijk privé gaan gebruiken (wél bijtellen), dan moeten zij de bijtelling over de eerdere maanden terugbetalen. Je betaalt dan dus alsnog de bijtelling van je vorige leaseauto die je niet privé gebruikt hebt. Deze terugbetaling van de bijtelling wordt t/m afgelopen januari verrekend.
 
Overstapmoment op 1 januari
Er zijn slechts twee momenten wanneer je ‘kosteloos’ kunt overstappen van, wel bijtellen naar niet bijtellen, en andersom. Normaal ligt die keuze bij een nieuw kalenderjaar, dus op 1 januari. Maar ook als je van werkgever wisselt, zijn er onder voorwaarden ook mogelijkheden om te switchen.
 
Jan van Delft hierover: “Een belangrijke tip en stelregel. Als je nu een zakenauto hebt maar niet bijtelt, dan kan je tot 1 januari je nieuwe elektrische nog niet privé gebruiken”.
 
Belastingwetgeving niet flexibel genoeg
Veel zakelijke rijders zijn de fout in gegaan met bovenstaande wetgeving. VZR vindt deze regelgeving waarbij je maar één keer per jaar kan switchen veel te star en pleit voor flexibilisering. Ook het gaan rijden van een andere auto zou een mogelijkheid moeten geven om van “systeem” te wisselen. VZR is hierover in gesprek met de Belastingdienst, maar vooralsnog krijgt VZR nul op rekest.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op zakelijk autogebied? Schrijf je dan in als gratis lid bij VZR en krijg volledig toegang tot onze website en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Geplaatst op: 26-08-2019 11:59

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen