Fiscale discriminatie vanaf 2017


Datum: 27-07-2016

Vanaf ​1 januari volgend jaar is het toptarief voor de bijtelling 22%. Toch rijdt 15% van de leaserijders nog jaren in een auto met 25% bijtelling. Dit is onrechtvaardig en heeft negatieve bijwerkingen; een onwenselijke situatie.
 
De bijtelling is een forfaitair percentage dat op het hoogste tarief 25% kent in het huidige systeem. Door kortingen op de bijtelling zijn de lagere bijtellingscategorieën ontstaan. Met het akkoord van Autobrief 2 wordt het hoogste forfaitaire bedrag verlaagd van 25% naar 22%, behalve voor de volledig elektrische auto's die 4% bijtelling hebben.
 
Berijders die nu in een normale auto rijden zonder korting op de bijtelling, blijven ook na 2017 25% betalen. Dit ongeacht het feit dat het maximum percentage verlaagd is naar 22%. De betreffende auto's hebben de eerste 60 maanden 25% bijtelling. Na 60 maanden, vanaf het zesde jaar, krijgen deze auto's pas 22% bijtelling. Volgens VZR is dit onlogisch en onredelijk. Hier is sprake van fiscale discriminatie.
 
VZR roept de Tweede Kamer op om door middel van het aannemen van een motie er bij de staatssecretaris op aan te dringen dat het maximale forfaitaire percentage van 22% vanaf 2017 ook geldt voor de auto's die nu 25% bijtelling hebben. MAX=MAX.
 

Geplaatst op: 05-09-2016 09:42

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen