Fiscus bespioneert Leaserijders


Datum: 11-02-2011

VAVDZ hekelt de aanpak van de belastingdienst. Van de 250.000 berijders is er slechts een paar procent te kwader trouw. De fiscus echter beschouwt iedereen schuldig tot het tegendeel bewezen is.

VAVDZ heeft met verbazing het Telegraaf artikel gelezen over de nieuwe aanpak van de belastingdienst. Berijders die gefotografeerd worden op opvallende plaatsen, worden gebeld met als doel om hen attent te maken op het juist bijhouden van de kilometeradministratie....  Dit klinkt mooi maar komt in praktijk natuurlijk heel anders over en is ook anders bedoeld, al zal men dit nooit toegeven. Een telefoontje is een hele directe manier van communicatie en onderliggend doel van de belastingdienst is om berijders af te schrikken waardoor men toch maar de 500km verklaring intrekt.

Wat zijn dan "opvallende plaatsen"?  Afgelopen jaar hebben wij een zaak onder ogen gekregen waarbij een bedrijf een tennistoernooi sponsorde en waarbij de directeur onder werktijd een speech gehouden heeft van een uur. Het heeft vervolgens achteraf dagen tijd gekost om de belastingdienst te overtuigen dat dit geen privé rit geweest is. Wij hebben talloze berijders gesproken die niet meer dan 500km prive rijden en toch bijtelling betalen, alleen al om niet die vervelende administratie bij te hoeven houden, inclusief de dreiging van naheffingen bij administratieve fouten.

Natuurlijk zijn er mensen die frauderen. Daar kunnen wij niets mee. VAVDZ is tegen iedere vorm van fraude. Echter wij weten dat de absolute meerderheid van de 250.000 berijders die een kilometeradministratie bijhouden dit ter goeder trouw doen. Wij komen zeer schrijnende gevallen in onze praktijk tegen waarbij er op zijn hoogst sprake is van administratieve onzorgvuldigheid maar waarbij er toch hoge naheffingen opgelegd worden.

Het opbellen van berijders gaat te ver en maakt teveel inbreuk op de privacy van berijders. Wij zullen dit de belastingdienst laten weten. Heeft u een 500km verklaring en wordt u gebeld?

Ons advies is: niet antwoorden en geen enkel commentaar geven. Alles wat u zegt kan tegen u gebruikt worden.

Geef hier uw reactie en mening!

Geplaatst op: 03-03-2011 11:31

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen