Snelwegcamerafoto's door Belastingdienst vernietigd


Datum: 30-06-2017

Jarenlang verzamelde de Belastingdienst systematisch foto’s van de ANPR-camera’s. Deze foto’s mogen niet gebruikt worden voor de controle van ritregistraties van de auto van de zaak. Nu is bevestigd dat deze foto’s zijn vernietigd.

Jarenlang worden er via de ANPR camera’s (Automatic Number Plate Recognition) die o.a. langs de snelwegen staan foto’s gemaakt van alle voorbijgangers. Maandelijks werden er op deze manier miljoenen kentekens op de gevoelige plaat vastgelegd. De politie gebruikte deze foto’s voor het opsporen van onder andere gezochte personen.

Geen controle op bijtelling
Afgelopen februari berichtte wij al dat de Belastingdienst deze foto’s niet mocht gebruiken voor het controleren van de privé-ritten van zakelijke rijders. De Belastingdienst had namelijk in drie gevallen deze snelwegfoto’s gebruikt om aan te tonen dat de ritregistratie van deze zakelijke rijders niet overeen kwam met de praktijk. Deze zakelijke rijders hadden namelijk aangegeven dat zij niet meer dan 500km privé met de auto reden en betaalden daarom geen bijtelling.   

Uitspraak
De rechter oordeelde toen dat de Belastingdienst deze foto’s niet mocht gebruiken voor de controle van ritregistraties. Dat is namelijk een inbreuk op de privacy.
“Het privéleven van de betrokkenen wordt geraakt door de manier van het verzamelen en gebruiken van de met ANPR-camera’s verkregen gegevens. Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland.”

Staatssecretaris Wiebes heeft nu bevestigd dat deze foto’s ook daadwerkelijk vernietigd zijn. De Fiscus kan ze niet meer gebruiken voor het controleren van zakelijkere rijders die geen bijtelling betalen voor hun leaseauto.

Op de hoogte blijven?
Via onze website en ons ledenbulletin houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom zakelijk rijden. Schrijf u nu in als VZR-lid en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijke rijdend Nederland. Daarnaast helpt u ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 – 345 246.

Geplaatst op: 30-06-2017 14:49

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen