€ 4920 boete fraude lease-auto


Datum: 08-02-2010

De Belastingdienst stelt op basis van steekproeven en controles dat zeker 40.000 berijders onterecht opgeven dat zij hun auto van de zaak niet privé gebruiken. In totaal hebben 250.000 van de 2 miljoen mensen met een auto van de zaak zo’n verklaring bij de Belastingdienst ingediend. Uit de controles blijkt dat sommigen zich zelfs bezondigden aan valsheid in geschrifte. Door te knoeien met de rittenregistratie, en andere informatie.

Inspecteurs komen in de praktijk bijzondere gevallen tegen: teruggedraaide tellers, kentekenplaten die van de privéauto op de leaseauto werden gezet, vervalste processen verbaal van diefstal van kentekenplaten waarmee een ‘dief’ zou hebben rondgereden, een zogenaamde 'proefrit' van meer dan 600 kilometer met een sportauto, diverse lange privéritten die werden toegeschreven aan de echtgenote terwijl de man dit zogenaamd niet wist.

Om leaserijders erop te wijzen dat ze zelf hun verklaring bij de Belastingdienst kunnen wijzigen, krijgen alle 250.000 verklaringhouders binnenkort een brief thuis. Ze kunnen dan aangeven of ze de auto inderdaad niet privé gebruiken, of dat de omstandigheden inmiddels zijn gewijzigd.

Ook zal de Belastingdienst strenger gaan controleren op deze fraude. Als bij controle blijkt dat er sprake is van overschrijding van de 500 kilometergrens kunnen flinke naheffingen volgen. In gevallen waar er sprake is van opzet wordt een flinke boete opgelegd. In 2009 stemden zowel de Tweede als Eerste Kamer in met een verhoging van de standaardboete naar maximaal € 4920, met de mogelijkheid tot een nog hogere boete bij ontduiken van grote bedragen door bijvoorbeeld het vervalsen van een rittenadministratie.

Geplaatst op: 15-02-2010 17:03

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen