Zitten deze gadgets in je toekomstige leaseauto?


Datum: 17-04-2020

Weet je nog die tijd, dat er geen navigatiesystemen of bluetooth carkits in auto’s zaten? Tegenwoordig is het gek als een nieuwe leaseauto hier niet over beschikt. De gemiddelde leaseauto heeft tegenwoordig veel technische snufjes aan boord, die jaren daarvoor nog als gadgets gezien werden.

Omdat we de autobranche nauwlettend in de gaten houden, willen we graag enkele ontwikkelingen met je delen. Misschien dat je deze ‘gadgets’ binnen een aantal jaar in je nieuwe leaseauto tegenkomt, maar het kan ook zijn dat ze toekomstmuziek blijven. Wie zal het zeggen?
 
Camera’s en schermen in plaats van buitenspiegels
Een paar jaar geleden was dit echt toekomstmuziek, maar tegenwoordig kun je deze gadget al bij diverse merken krijgen. Denk aan de Audi e-tron waarbij de buitenspiegels vervangen kunnen worden door camera’s en hun beeld doorgeven aan beeldschermen in de voorportieren. Vermoedelijk zullen de aankomende jaren meer automerken dit voorbeeld volgen.


 
Alleen zonlicht tegenhouden
In het voor- en najaar hebben automobilisten last van de laagstaande zon. De aanwezige zonneklep haalt de laagstaande zon wel uit de ogen, maar tegelijkertijd ook het beeld. Een felle zon zorgt voor een 16% hogere kans op ongelukken, dan bij normaal weer. Dus hoe kan je dit oplossen?
De door Bosch ontwikkelde zonneklep bestaat uit diverse vlakken die apart van elkaar kunnen blinderen om zodoende alleen de zon uit de ogen te halen, maar niet het zicht naar voren. Bosch geeft aan geen productieplannen te hebben, maar velen zullen het voordeel hier wel van inzien.
 

 
Rijstrookassistent op buitenwegen
Lane departure correctie ook wel rijstrookassistent genoemd werkt vaak op basis van de witte lijnen op een weg. Maar wat nu als deze lijnen ondergesneeuwd zijn, bedekt zijn met bladeren of als deze lijnen helemaal niet aanwezig zijn, zoals op diverse plattelandswegen? Ford heeft hiervoor Road Edge Detection uitgevonden. Dit systeem scant de weg en assisteert je stuurbewegingen als je van de weg af dreigt te raken.

 

Reclame op je voorruit
Misschien dat je wel al eens gehoord hebt van een head up display (HUD) of dat je huidige auto het zelfs al heeft. Diverse gegevens zoals je snelheid en navigatieaanwijzingen worden op dit scherm weergegeven.Van hieruit kun je je voorstellen dat het nog maar een kleine stap is naar reclameboodschappen op je voorruit. Diverse bedrijven hebben al aangegeven de systemen hiervoor gereed te hebben. Het gaat nu meer om wettelijke goedkeuring voor wat betreft de verkeersveiligheid, maar ook wat gebeurt er met diverse privacyvraagstukken? Het is namelijk voor bedrijven interessant om reclameboodschappen te tonen als men herkent dat je onderweg naar huis bent en eerder thuis bent dan normaal. Of als je met je auto in de buurt bent van een winkel en dan gepersonaliseerde advertenties krijgt. Dus ook al zou deze ontwikkeling technisch snel geïmplementeerd kunnen worden, de daadwerkelijke uitwerking vraagt nog om voldoende tijd.
 
Blinderende A-stijlen
Misschien wel de meest praktische gadget is de ontdekking van een Amerikaanse student die een oplossing heeft bedacht voor de A-stijl van de auto. Die zijn de voorste raamstijlen die naast de voorruit zitten. Deze worden omwille van de veiligheid steeds dikker, maar nemen daardoor ook steeds meer zicht weg van de bestuurder.De Amerikaanse student heeft hiervoor camera’s geplaatst aan de buitenkant van de auto, die het beeld achter de A-stijlen weergeeft óp de A-stijlen. Simpel en doeltreffend! We zijn benieuwd wanneer we deze vinding voor het op een productieauto zien.

Geplaatst op: 20-04-2020 20:05

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen