Geen proef met black box voor personenwagens


Datum: 13-03-2012

Eerder heeft staatssecretaris Weekers beloofd, naar aanleiding van kamervragen, dat er in navolging van de proef met bestelauto's, ook een proef met personenauto's plaats zou vinden. In een recente brief aan de Tweede Kamer geeft hij aan dat hij deze proef niet nodig acht.

De proef zou dienen om vast te stellen of black box systemen kunnen leiden tot een betrouwbaar, fraudebestendig en gebruikersvriendelijk manier om automatisch ritten te registreren. Dit kan vervolgens de basis zijn om het aantal privé kilometers nauwkeurig te registreren. Met een gestaffelde bijtelling op basis van die privé kilometers krijgt een berijder die weinig privé kilometers rijdt dan een lagere bijtelling.

De staatsecretaris constateert echter nu al dat er systemen bestaan die voldoen aan de eerder genoemde eisen. Het gaat eerder om het bepalen welke systemen en welke leveranciers voldoen. Hiervoor heeft de Belastingdienst een normenkader opgesteld en vrijgegeven. Wat nog wel onderzocht moet worden is de hoogte van de verschillende staffels. De planning is dat eerst de bestelauto's per 1 januari 2013 te maken gaan krijgen met een gestaffelde bijtelling voor privé gebruik. Wanneer personenauto's hiervoor in aanmerking komen, staat niet in de brief en is ook nog niet bekend. VAVDZ bepleit om de gestaffelde bijtelling voor personenauto's ook per 1 januari 2013 in te laten gaan.

Geplaatst op: 14-03-2012 08:21

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen