Geschil gepimpte leaseauto


Datum: 25-02-2017

Een werknemer bestelt, binnen het gestelde budget, een nieuwe leaseauto met veel accessoires. Na een jaar vertrekt de werknemer en sleept zijn werkgever hem voor de rechter. De werkgever eist het bedrag van de accessoires terug. Bij de kantonrechter, als later in hoger beroep heeft de werknemer gelijk gekregen.
 
Werknemer krijgt om de zoveel jaar een nieuwe leaseauto, die hij zowel zakelijk als privé gebruikt. In 2013 heeft hij overleg met zijn werkgever over een nieuwe leaseauto. De leaseauto, inclusief de accessoires t.w.v. € 10.000,- , valt ruimt binnen het vastgestelde budget. De werkgever gaat hiermee akkoord.

Kantonrechter
Een jaar later wordt de arbeidsovereenkomst tussen werknemer en zijn werkgever ontbonden. Enige tijd daarna wordt de werknemer voor de rechter gesleept. De werkgever geeft aan dat hij benadeeld is door de accessoires en dat de werknemer voor alle opties afzonderlijk toestemming had moeten vragen. Hij vindt de accessoires ‘over de top’ en eist het bedrag (€10.000,-) terug van de werknemer. Bij de kantonrechter krijgt de werkgever nul op het rekest.

Hoger beroep
De werkgever gaat in hoger beroep en is van mening dat de werknemer de kosten van de accessoires niet onder het aankoopbedrag van de auto had mogen laten vallen, maar als specificatie. Ook geeft de werkgever aan dat de werknemer niet scherp genoeg heeft onderhandeld met de autodealer.

De rechter stelt vast dat de werknemer een volmacht heeft gekregen om een leaseauto te zoeken en aan te schaffen. Werkgever geeft aan dat bij aanschaf van een accessoire altijd overleg zou zijn. Werknemer zegt dat hij een bepaald bedrag mocht spenderen (inclusief accessoires).

De rechter oordeelde dat er geen sprake was van restricties op de aanschaf van de accessoires. Nadat werknemer een auto had gekozen, kreeg hij te horen dat deze aanschaf binnen de afspraken viel. De rechter is van oordeel dat wanneer de totale aanschafprijs binnen het budget bleef, de werkgever dit zou accepteren. Hij had dus geen aanvullende toestemming nodig van de werkgever.

Wat betreft het onderhandelen, vindt de kantonrechter dat dit niet tot de taak van de werknemer lag. De werkgever wordt in het ongelijk gesteld en dient de proceskosten te betalen.
 
Uitspraak
ECLI:NL:GHSHE:2016:5419
 

Geplaatst op: 28-02-2017 21:18

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen