Geslaagd VZR Mobiliteitsseminar


Datum: 23-11-2017

Afgelopen dinsdag 21 november jl. was het jaarlijkse Mobiliteitsseminar van VZR voor OR-leden, HR-adviseurs en wagenparkbeheerders. De thema’s die de revue passeerden waren Trends in Auto- en mobiliteitsregelingen, Fiscale regelingen auto van de zaak, Bedrijfswagens in je wagenpark en de rol van de OR bij mobiliteitsbudgetten, autoregelingen en kilometervergoedingen.

Met veel vragen uit het publiek werd het een interactieve middag, waarbij tijdens de pauze en borrel nog flink nagepraat werd over autoregelingen, afkoopsommen en eigen ervaringen.

Samenvatting presentaties
De volgende trends in autoregelingen werden uitgebreid besproken
Trend 1: Belonen in plaats van straffen
Trend 2: Budget aantrekkelijker maken dan de auto
Trend 3: Flexibilisering van de looptijd
Trend 4: Energielabels opnieuw in beeld
Trend 5: Vereenvoudiging beleid
Trend 6: Variabele eigen bijdrage voor privégebruik
Trend 7: Klimaatneutrale mobiliteit
Trend 8: Ook woon/werk variabel vergoeden (dus geen vaste vergoeding meer)

De OR heeft een initiatief- en instemmingsrecht. Dit houdt onder andere in dat een ondernemingsraad op eigen initiatief een externe partij kan inschakelen om bijvoorbeeld de autoregeling voor werknemers te toetsen.

Wat zijn de aandachtspunten bij de inzet van bedrijfswagens? Denk hierbij aan de keuze voor automerken en leasemaatschappijen, de black-box, de inrichting van een bedrijfswagen, het gewicht van het materiaal, maar ook aan een merkgebonden brandstofpas en een rookbeleid.

Uiteraard werd de bijtelling ook behandeld. Voor welke auto’s geldt dit, ook voor bijvoorbeeld poolauto’s? Wat zijn de aandachtspunten en hoe zit het met de bewijslast voor de belastingdienst en het boeterisico voor de werkgever/berijder.

Met dank aan de sprekers Arie Brundel (Fleet Support), Heleen Elbert (Elbert Fiscaal), Jaap Muller (Strukton) en Martin Huisman (VZR) is het een interessante en geslaagde middag geworden.
Als je een VZR Mobiliteitsabonnement voor werkgevers of ondernemingsraden hebt, dan ontvang je gratis twee kaartjes voor het jaarlijks terugkerende mobiliteitsseminar. De overige voordelen van een mobiliteitsabonnement zijn: een onafhankelijke geschillencommissie, toegang tot onze kennisbank, blauwdrukken van o.a. autoregelingen, privacy en gedragscodes en een abonnement op Auto Review.

VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid en blijf op de hoogte van interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 - 345 246.

Geplaatst op: 07-12-2017 08:16

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen