Je leaseauto huren om geen bijtelling te betalen


Datum: 19-11-2018

Stel je rijdt een auto van de zaak. Hierover betaal je geen bijtelling. Je rijdt immers jaarlijks niet meer dan 500km privé met deze auto. Je hebt hiervoor ook de “Verklaring geen privégebruik auto” aangevraagd en ondertekend. Het onderscheidt tussen privé en zakelijke kilometers kun je op verzoek overhandigen aan de Belastingdienst. Een ritregistratiesysteem helpt je bij deze administratie.   

Huurovereenkomst met je werkgever
Echter, voor je vakantie ga je liever met je eigen auto van de zaak op vakantie in plaats van met een huurauto. Daarom heb je met je werkgever afgesproken dat je tijdens de vakantieperiode je zakenauto van je werkgever huurt. Dit doe je respectievelijk drie jaar achter elkaar. Jaar 1 (2011) voor € 1.150,-, jaar 2 (2012) voor € 700,- en jaar 3 (2013) voor € 450,-. Vanwege deze huurovereenkomsten betaal je geen bijtelling over je zakenauto, omdat je hier immers een ‘huurbedrag’ voor betaalt.

Wat vindt de Belastingdienst hiervan?
De Belastingdienst denkt hier anders over. Zij stellen dat de kilometers tijdens de vakantieperiode als privékilometers gezien worden. Er werd tussen de 2.700 en 4.200 km privé gereden tijdens de vakanties.

Oordeel rechtbank
De rechtbank houdt dezelfde zienswijze aan als de Belastingdienst. Het feit dat de werknemer huur betaalde voor zijn zakenauto, staat los van het niet-bijtellen. Je gebruikt de zakenauto privé was het oordeel. De bijtelling dient over deze jaren alsnog te worden betaald. De huurfacturen kunnen wel als eigen bijdrage voor privégebruik van de bijtelling afgetrokken worden. Waarbij de ondergrens € 0,- is.
Wilt u een ritregistratiesysteem aanschaffen voor een sluitende rittenregistratie? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina.

VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 19-11-2018 15:57

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen