Is een kapotte kilometerteller reden voor geen bijtelling?


Datum: 12-04-2019

Als je geen bijtelling wilt betalen over de auto die je ter beschikking is gesteld door je werkgever, dan zegt de Belastingdienst dat je niet meer dan 500 km per jaar privé mag rijden met deze zakenauto. De Belastingdienst verplicht je niet om een kilometerregistratie dagelijks bij te houden, maar bij een controle moet je bij de Belastingdienst wel kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 km per jaar hebt gereden. Een kapotte kilometerteller kan daarbij niet de reden zijn van het ontbreken van een rittenregistratie.

Geen administratie vanwege kapotte kilometerteller
Dit blijkt ook uit een rechtszaak die een aantal jaren geleden hierover gevoerd is.  Een werknemer heeft hierbij een “Verklaring geen privégebruik auto” ondertekend voor de zakenauto die hem ter beschikking werd gesteld door de werkgever. Nadat de Belastingdienst Inspecteur gevraagd had om een overzicht van de rittenadministratie, gaf de werknemer aan dat hij over een aantal jaren geen kilometeradministratie kon overhandigen. De reden hiervoor was een kapotte kilometerteller.

De werkgever gaf bij de rechter aan dat hij er vanuit ging dat zijn werknemer met behulp van het navigatiesysteem van de auto een kilometeradministratie bij kon houden. Daarover oordeelde het Hof dat het moeilijk, maar niet onmogelijk is om een kilometeradministratie bij te houden. De verantwoordelijkheid voor een goede administratie ligt nog steeds bij de berijder en niet bij de werkgever. De zakelijke rijder was daarnaast ook op de hoogte van de kapotte kilometerteller. Dat kan volgens de rechter ook geen reden zijn van het niet bijhouden van een kilometeradministratie.

De vereisten van een kilometeradministratie
Een kapotte kilometerteller is dus geen reden om geen kilometeradministratie bij te houden.


Houdt altijd een administratie bij!

Voor een goede administratie is het belangrijk om minimaal de volgende gegevens te noteren: datum, begin- en eindkilometerstand, vertrek- en aankomstadres, de route (indien die niet gebruikelijk is), of het een privé of zakelijke rit is, eventuele privé-omrijkilometers bij een zakelijke rit. Een ritregistratiesysteem maakt het u hierbij administratief een stuk gemakkelijker. Op onze site hebben we diverse aanbieders verzameld. Klik HIER voor een overzicht van ritregistratiesysteem-aanbieders.

Als VZR-lid krijg je toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. 

Geplaatst op: 25-07-2019 14:52

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen