Kentekengegevens parkeren moeten toch aan de fiscus verstrekt worden


Datum: 20-08-2014

Gerechtshof Den Bosch heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep dat de Staat der Nederlanden had aangespannen tegen SMSParking. SMSParking kreeg eerder gelijk van de rechter, maar moet haar gegevens nu toch aan de fiscus verstrekken.
SMSParking biedt in een groot aantal gemeenten in Nederland diensten aan voor betaald parkeren via SMS-bericht, internet, smartphone of app. SMSParking heeft daardoor inzicht in het tijdstip waarop een bepaald voertuig op een bepaalde plaats aanwezig was. Dat zijn heel waardevolle gegevens voor de belastingdienst, onder andere voor controle van rittenregistraties voor de tegenbewijsregeling van de bijtelling. Daarom had de belastingdienst deze gegevens bij SMSParking opgevraagd met een beroep op het artikel in de wet dat regelt dat administratieplichtigen gegevens moeten verstrekken die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing van derden.

Na weigering door SMSParking ging het geding over de vraag of SMSParking inderdaad wettelijk verplicht is om de kentekengegevens aan de fiscus te verstrekken. Rechtbank Oost-Brabant oordeelde eerder dat de gegevensuitvraag gezien het privacyaspect buitenproportioneel was.
In hoger beroep is de Staat echter alsnog in het gelijk gesteld. Het Gerechtshof oordeelt dat ook de ruime gegevensuitvraag alleszins proportioneel is, gezien het grote aantal voertuigen dat gecontroleerd moet worden op aspecten als bijtelling en MRB. Daarbij speelt ook mee dat vaststaat dat parkeergegevens van auto’s die niet tot de te controleren categorieën behoren, na een eerste selectie direct worden vernietigd. Dat de belastingdienst bij het opvragen van de gegevens nog niet weet of ze voor de belastingheffing van een bepaalde belastingplichtige van belang kunnen zijn, staat het opvragen van de gegevens niet in de weg, aldus het Gerechtshof.

Bron: Auto en Fiscus

Geplaatst op: 08-09-2014 17:03

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen