Leaseauto afpakken, soms mag het


Datum: 18-03-2010

Onder bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat een werkgever de lease-auto van de werknemer afneemt. Bijvoorbeeld als er vanwege bezuinigingen niets anders opzit. Dat kan echter niet eenvoudig, want het het mag alleen in het geval dat het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het belang van de werknemer.

Het Gerechtshof Arnhem heeft daarover uitspraak gedaan. Een overheidsinstelling voerde na een fusie een nieuwe autoregeling in, waarin een eenzijdig wijzigingsbeding was opgenomen. Toen de overheid deze instelling zware bezuinigingen oplegde, werd de regeling zodanig beperkt dat de werknemer die de zaak aanspande zijn auto van de zaak moest inleveren. Hij vond dat hij recht op de leaseauto hield tot het einde van zijn dienstverband.

Het gerechtshof oordeelde dat de opgelegde bezuinigingen voor de werkgever van voldoende zwaarwegend belang waren om de regeling eenzijdig te wijzigen. Ook werd de werknemer naar het oordeel van de rechter niet benadeeld. Die kon namelijk wel gebruik maken van een overgangsregeling, waarbij het het aanbod had om de de auto met een renteloze lening over te nemen.

Een leaseauto afpakken kan dus soms, leert deze rechtzaak, maar onder uitzonderlijke omstandigheden.

Geplaatst op: 19-03-2010 13:10

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen