Leaseauto struikelblok nieuwe baan


Datum: 09-09-2021

Leaseauto struikelblok nieuwe baan

De arbeidsmobiliteit neemt weer toe, na een periode van blijven zitten waar je zit. Het economisch perspectief is goed en de visie op werk en werkbalans is veranderd. We constateren dat bij het zoeken naar een andere baan de mobiliteit een struikelblok kan zijn.

Over het salaris wordt tot op een tientje onderhandeld bij een nieuwe baan. VZR pleit dat werknemers óók de mobiliteit moeten meenemen in de onderhandeling om daarop geen honderden euro’s achteruit te gaan. De mobiliteitstransitie is in volle gang en het is goed om vooraf te bepalen hoe deze ingevuld kan worden bij een nieuwe werkgever. VZR waarschuwt de zakelijke rijder en heeft voor iedereen die zakelijke kilometers maakt een overzichtelijke checklist opgesteld.
 
Afkoopsom
Te veel zakelijke rijders zijn niet bekend met de eventuele afkoopkosten van hun huidige leaseauto, zoals vermeld in het leasecontract. Uit onderzoek van VZR (2021) blijkt dat maar liefst in 51% van de autoregelingen een afkoopregeling is opgenomen. Gemiddeld krijgt de zakelijke rijder een factuur van € 10.000,- voorgeschoteld. Zakelijke rijders krijgen vaak een forse rekening gepresenteerd bij het aangaan van een nieuwe baan.
 
Mobiliteitskaart
Mobiliteit is niet langer standaard een leaseauto, ook private lease, de privéauto, het OV, mobiliteitsbudget of een multifunctionele mobiliteitskaart behoren tot de mogelijkheden. Medewerkers zullen zich goed moeten voorbereiden om er niet honderden euro’s op achteruit te gaan in hun mobiliteitskosten.
 
“Met meer vacatures dan werkzoekenden is het een werknemersmarkt geworden”, zo stelt Jan van Delft voorzitter van VZR. “De economische groei zorgt ervoor dat de arbeidsmobiliteit toeneemt, VZR ziet dat te weinig zakelijk rijders de mobiliteit meenemen in de onderhandeling van de arbeidsvoorwaarden.”
 
VZR heeft een complete 10 punten checklist voor arbeidsmobiliteit beschikbaar. Zo ga je goed voorbereid en met plezier aan de slag bij een nieuwe baan.

Geplaatst op: 09-09-2021 13:55

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen