Wapen je tegen levertijden


Datum: 19-03-2012

VAVDZ adviseert om de levertijd als ontbindende voorwaarde vast te leggen. Anders loop je het risico dat bij een uitgestelde levertijd, je vastzit aan de auto en een hogere bijtelling.

Een aantal modellen is erg populair omdat deze, als zij ingezet worden voor 1 juli 2012, nog een lage bijtelling krijgen. De levertijden van deze auto’s kunnen echter een probleem opleveren voor de leaserijder. Mocht de auto na 1 juli geleverd worden, dan is de berijder de dupe. VAVDZ adviseert om de levertijd uitdrukkelijk en als ontbindende voorwaarde vast te leggen.

Per 1 juli worden de CO2 normen voor de lage bijtelling aangescherpt. In de 14% categorie verdwijnen  22 modellen. In de 20% categorie verdwijnen er 26 modellen.  Een flinke beperking in de keuze als je zuinige auto wilt met een lage bijtelling.  Dit is niet de laatste aanscherping. Per 1 januari 2013 staat de volgende aanscherping op het programma.

Een flink aantal leaserijder heeft dit eerste halfjaar een auto besteld om nog gebruik te kunnen maken van de lage bijtelling. De auto moet dan wel op naam gezet worden voor 1 juli 2012. Als dit niet lukt, dan zit de berijder vast aan een hogere bijtelling. Dit nadeel is bij een gemiddelde auto gedurende de looptijd al snel  € 2.500,-.

De algemene voorwaarden die autobedrijven hanteren geven aan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor kosten die voortkomen uit overheidsmaatregelen, mocht de levertijd langer zijn dan verwacht. VAVDZ adviseert berijders daarom om schriftelijk vast te leggen dat de koop ontbonden wordt als de auto niet op tijd wordt geleverd. Alleen als dit gebeurt, is de leaserijder in de gelegenheid om een ander model te kiezen dat nog wel in de lage bijtellingscategorie blijft vallen.

Geplaatst op: 19-03-2012 10:57

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen